Hlavní obsah

Na Magnesii Literu byli nominováni Borkovec, Hořava či Špitálníková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nominace na literární cenu Magnesia Litera 2021 byly v úterý vyhlášeny ve všech kategoriích. V nejsledovanější kategorii prózy figurují novinky Petra Borkovce Sebrat klacek či Matěje Hořavy Mezipřístání.

Foto: Milan Malíček, Právo

Nina Špitálníková

Článek

V kategorii prózy mají nominaci ještě knihy Lucie Faulerová: Smrtholka, Daniel Hradecký: Tři kapitoly, Vladimír Merta: Popelnicový román a Ondřej Štindl: Až se ti zatočí hlava.

Šanci na Literu za poezii mají Kateřina Bolechová: Sádrová hlava jiné Marie, Pavel Novotný: Zápisky z garsonky a Yveta Shanfeldová: Skromná místa nespaní. Literu za publicistiku mohou získat koreanistka Nina Špitálníková: Svědectví o životě v KLDR, Daňa Horáková: O Pavlovi či Petr a Petra Třešňákovi: Zvuky probouzení. Na debut roku jsou nominovány Lenka Elbe: Uranova, Alžběta Luňáčková: Pravý úhel a Silvie Šeborová: Jak namalovat vejce?.

Flegr a Asijatka

Z blogů mají nominaci Do Thu Trang: Asijatka.cz, Jaroslav Flegr: Milý Micíku a facebooková stránka Městské policie Přerov. Litera za knihu pro děti a mládež může putovat k titulům Tereza Horváthová: Sydney aneb My dva z B, Radek Malý: Rozára a Černý Petr čili O větrných mlýnech nebo Bogdan Trojak: Safíroví ledňáčci a Glutaman, litera za naučnou literaturu pak ke knihám Martin Hilský: Shakespearova Anglie. Portrét doby, Jaroslav Petr: Desatero smyslů. Jak lidé a zvířata vnímají okolní svět a Marie Rakušanová a kol.: Bohumil Kubišta a Evropa.

Literu za nakladatelský čin mohou získat nakladatelství Karolinum za knihu Václav Černý, Jiří Pelán: Italská renesanční literatura I-II, Fra za Edici Česká poezie a Česká próza nebo BigBoss za SPECTRUM. Nominace získaly i tyto překlady - Joanna Batorová: Chmurdálie (překlad Michala Benešová), Francisco Delicado: Portrét pěkné Andalusanky (překlad Jiří Holub) a Lo Ch’ing: Krabička zápalek (překlad  Dušan Andrš).

Pořadatelé oznámili, že ceny budou vyhlášeny až 8. června na programu ČT Art.

Reklama

Výběr článků

Načítám