Hlavní obsah

Na listopad připravila pražská divadla přes dvacet premiér

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Milovníci divadla zaplesají, na listopad je ohlášeno přes dvacet premiér v pražských profesionálních divadlech. Repertoár Národního divadla přinese čtyři novinky. V historické budově 10. listopadu Shakespearův Král Lear v režii Jana Nebeského s Davidem Prachařem v titulní roli a na Nové scéně triptych z dílny britského choreografa Christophera Bruce s názvem Monnshine.

Foto: Profimedia.cz

V Národním divadle připravili zábavnou moralitu filmaře Petra Zelenky o boji s nadnárodní farmaceutickou korporací Ohrožené druhy a pohádku Jana Drbohlava a Josefa Hanzlíka Deváté srdce v režii Juraje Herze.

Článek

Dále pak připravili v Národním divadle zábavnou moralitu filmaře Petra Zelenky o boji s nadnárodní farmaceutickou korporací Ohrožené druhy a o den později pohádku Jana Drbohlava a Josefa Hanzlíka Deváté srdce v režii Juraje Herze.

Divadlo na Vinohradech uvede koncem měsíce trojici aktovek Neila Simona Apartmá v hotelu Plaza. Jsou známé ze stejnojmenného amerického filmu a nastudoval je Martin Stropnický. V Divadle ABC bude mít premiéru zpracování knihy Josepha Hellera Gold za všechny peníze, v Rokoku tragikomedie Mariuse von Mayenburga Perplex a v Divadle Na zábradlí hra Lucie Ferencové Kolonie. Je příběhem tří generací žen, obývajících koncem minulého století pražskou kolonii Buďánka.

V Divadle Komedie se uskuteční 4. listopadu premiéra scénické adaptace slavného románu Josepha Conrada Srdce temnoty, v níž se režisér David Jařab vydá na cestu do nitra afrického kontinentu i nitra lidské duše.

Chicago i My Fair Lady

Americkým muzikálem Chicago obohatí nabídku hudebních produkcí Divadlo pod Palmovkou, My Fair Lady připravuje Fidlovačka. V Libni se objeví například Petra Jungmanová a Zuzana Norisová, v Nuslích má excelovat Tereza Bebarová a Tomáš Töpfer. Naopak dosud výhradně hudebními projekty známé karlínské divadlo připravuje na 7. listopadu činohru - komedii Alana Ayckbourna o souboji tří žen s šíleným vrahem za pomoci stroje času. Pod názvem Včera tě zabiju je režisérkou Jana Kališová.

Vanda Hybnerová, Michal Novotný a Martin Písařík se objeví v Divadle Palace, které 20. listopadu uvede premiéru hry Davida Foleyho Smrtelná vražda. Režisérkou je Lucie Bělohradská. Divadlo Ungelt připravuje hru o lásce a rodinných poutech, milostné i strhující rodinné drama z pera Bernarda Sladea Vzpomínky zůstanou. V režii Viktora Polesného ztvární matku a dceru Zlata Adamovská a Lucie Štěpánková, jejich spoluhráči budou Petr Štěpánek a Vilém Udatný.

Divadlo v Dlouhé chystá krutou komedii současného britského autora Dennise Kellyho Láska a peníze, premiéra se uskuteční 16. listopadu. Už 4. listopadu se rozevře premiérová opona v Činoherním klubu; půjde o "doktorandskou práci o stavu kultury". Autor a režisér Martin Čičvák jí dal název Kukura a inspiroval se osobností populárního slovenského divadelníka, s jehož Divadlem Aréna od roku 2004 spolupracuje.

Ve Viole se 10. listopadu objeví dramatická skica Stařec a moře pro dva mužské hlasy - mistra a jeho učedníka - podle slavné novely Ernesta Hemingwaye. Hudba Emila Viklického doprovodí Josefa Somra a Marka Holého.

Komedii Sébastiena Thiéryho Indická banka chystá Divadlo Bez zábradlí. Režisér Karel Heřmánek obsadil do této kafkovské komedie na půdorysu absurdní francouzské grotesky Josefa Cardu, Danu Morávkovou, Zdeňka Žáka, Johannu Tesařovou a syna Karla.

Vánoční muzikály

Od konce měsíce se budou hrát i dva vánoční muzikály. První připravilo Studio Dva v Hybernii pod názvem Vánoční koleda, v hlavních činoherních rolích příběhu na motivy povídek Charlese Dickense se objeví Ivana Chýlková a Karel Roden. Druhý projekt nabídne blízké Divadlo Broadway - půjde o muzikál Janka Ledeckého a Jana Potměšila Vánoční zázrak.

Reklama

Související témata:

Související články

Strýček Váňa aneb Pohled na ruskou mentalitu

Mezinárodní festival Divadlo 2011 v Plzni otevře ve středu večer inscenace Strýčka Váni v podání Státního akademického divadla Jevgenije Vachtangova z Moskvy....

Výběr článků

Načítám