Hlavní obsah

Na Jurkovič Open zazní to, co hráli Ten Years After na Woodstocku. Originální program přiveze Leo Lyons

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pozoruhodný program připravil britský hudebník Leo Lyons na festival Jurkovič Open Air, který se odehraje 15. července v Kamenici u Prahy. Devětasedmdesátiletý baskytarista je bývalý člen skupiny Ten Years After a jeho vystoupení bude opravdový hudební bonbonek.

Foto: Peter Schepers

Leo Lyons přiveze písně své bývalé kapely z Woodstocku.

Článek

„Loni s námi začala spolupracovat manažerka Petra Macháčková. Pro Lea Lyonse u nás dohodla dva koncerty a rozhodla se přidat třetí právě na našem festivalu. Zahraje tam kompletní program, který jeho skupina Ten Years After odehrála v roce 1969 na legendárním festivalu Woodstock,“ řekl Novinkám.cz produkční festivalu Michal Rákosník.

Peter Jurkovič byl bluesový kytarista, člen skupin Bluesberry, Tucet, Žáha a dalších. Prosadil se i jako stavitel kytar. Tu první, kopii americké značky Fender Stratocaster, vyrobil v roce 1986. Nástroje od něj měla či mají taková esa, jakými jsou Billy Gibbons z kapely ZZ Top, Jeff Beck nebo Eric Clapton. Hraje na ně i řada českých hudebníků.

Jurkovič zemřel v roce 2015 a právě jeho osobnost blížící se festival Jurkovič Open Air připomene.

„Festival se sedm let konal v Jílovém u Prahy. Město ale mělo jinou představu o programu, a tak jsme se rozhodli pro přesun do Kamenice u Prahy, kde měli tamní zastupitelé o akci velký zájem,“ vysvětlil Rákosník.

Jurkovičův syn Marcus na akci podle jeho slov připomene se svou kapelou tvorbu svého otce Petera i bluesové tradicionály s řadou hostů. A pakliže se v minulosti nesl festivalový program v bluesovém duchu, v tom letošním se představí i rockový zpěvák a hudebník David Koller, písničkář Jiří Schmitzer, britský písničkář Justin Lavash či hiphopová skupina Prago Union.

Reklama

Související témata:
Leo Lyons (hudebník)

Výběr článků

Načítám