Hlavní obsah

Na internetu se objevila falešná zpráva o úmrtí Milana Kundery

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na twitteru se objevila falešná zpráva o úmrtí spisovatele Milana Kundery. Bez ověření informaci přebralo několik evropských zpravodajských webů včetně webu prestižního polského listu Gazeta Wyborcza. České velvyslanectví v Paříži uvedlo, že se spojilo se spisovatelovou rodinou a ta informaci o jeho úmrtí vyvrátila.

Foto: Právo

Milan Kundera

Článek

Zpráva o úmrtí Milana Kundery se objevila na twitterovém účtu, který zdánlivě patří bývalému velvyslanci České republiky ve Francii Petru Drulákovi. Účet má 2333 sledujících a vznikl teprve letos v únoru. Informace o spisovatelově smrti doprovázená jeho fotografií se objevila na účtu ve francouzštině, angličtině i češtině.

Zhruba dvě hodiny po zveřejnění se na stejném účtu objevila informace, že se jedná o falešný účet italského novináře Tommassa Debenedettiho. Ten už virtuálně „pohřbil” řadu známých osobností, před časem se pokusil novináře na twitteru zmást informací o smrti bývalého slovenského premiéra Vladimíra Mečiara.

Kunderova půvabná Ptákovina. S démonickým Milošem Kopeckým

Kultura

Informace o Kunderově údajné smrti se v obsáhlém nekrologu objevila například na webu listu Gazeta Wyborcza, který však článek zanedlouho stáhl. „Informace o Kunderově smrti je fake news,” uvedl web a popřál spisovatelovi, aby „co nejdéle žil v dobrém zdraví”. Falešná zpráva už není ani na italském webu askanews, na francouzském webu Mediamass uvedli informaci na pravou míru.

Je to již podruhé, co falešný twitterový účet ohlásil údajnou smrt Milana Kundery. V roce 2017 zpráva vyšla na účtu, který zneužil názvu Kunderova nakladatelství Gallimard. Jeden z nejznámějších českých autorů žije od roku 1974 ve Francii. Československého občanství ho zbavil komunistický režim poté, co spisovatel vydal v roce 1979 Knihu smíchu a zapomnění, v níž tehdejší hlavu státu Gustáva Husáka označil za „prezidenta zapomnění”. Kundera má od roku 1981 francouzské občanství. Loni v prosinci opět získal i české.

Reklama

Výběr článků

Načítám