Hlavní obsah

Na Colours dorazí také Iggy Pop, Afro Celt Sound System a Cranberries

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Punkový Iggy Pop a The Stooges, Afro Celt Sound System či irští The Cranberries jsou dalšími ohlášenými hvězdami festivalu Colours of Ostrava, který se koná v Ostravě 15. až 18. července.

Článek

"Přijíždí Cranberries, kteří se po deseti letech vrátili, a také kapela, kterou jsme se léta snažili zajistit - Afro Celt Sound System," sdělila v úterý ředitelka festivalu Zlata Holušová.

Rocková skupina The Cranberries s nepřehlédnutelnou zpěvačkou Dolores v čele se celosvětově proslavila v devadesátých letech, ale pak svou činnost ukončila. Nyní prožívá návrat a jede na světové turné. Punkovou ikonu Iggyho Popa, který festival v neděli zakončí, jistě není třeba představovat.

Na Colours of Ostrava se tradičně jezdí hlavně kvůli world music a různým fúzím. Letos např. na Afro Celt Sound System, kteří jsou již slavní v západní Evropě a stali se nejprodávanějším souborem labelu Petera Gabriela Real World.

Afro Celt Sound System je rozsáhlé sdružení evropských a afrických hudebníků, které často vystupuje s mnoha hosty. V jejich silně elektronicky orientované tvorbě si podává ruku keltská tradice s Afrikou a dalšími vlivy. Částečně se dají označit za taneční skupinu, nejedna z nahrávek ovšem nese meditační náladu.

Za pozornost rozhodně stojí skupina Peyoti for President, která začala vystupovat v roce 2007. Oficiální dlouhohrající desku vydali až v roce 2009 a kritika je hned pasovala na velký objev world music.

Originální globální zvuk skupiny je dán i tím, že členové pochází z mnoha zemí (Kolumbie, Brazílie, Polska a Velké Británie). Šikovným namícháním samby, dubu, reggae, flamenka, rapu a počítačových samplů vytvořili hudbu na první poslech chytlavou a přitom mnohovrstevnatou a rytmicky i melodicky složitou.

Na Colours přijedou také Valravn z Dánska a Faerských ostrovů, kteří obohatili šamanskou severskou hudbu o elektroniku. Jejich zpěvačka vám možná připomene Björk.

Do škatulky world music zapadají i Dulsori z Jiřní Koreje, mexičtí El Gran Silencio a izraelští Oy Division, kteří si oblíbili punk a klezmer.

Na festivalu vystoupí asi čtyři desítky zahraničních skupin, což je v českých poměrech vzácné. Pořadatelé si pochvalují zvídavé obecentsvto, které chce objevovat novou hudbu a nakoupilo tisíce vstupenek ještě dříve, než byly známy letošní hvězdy.

"Máme v tuto chvíli prodáno asi 6500 lístků," uvedla Holušová. Pro festival je to potěšující, ale ne zásadní, protože jak ředitelka festivalu dodala pro Novinky, vstupenky na čtyřdenní festival, které stojí v předprodeji 1090 korun, mohou pokrýt náklady jen ze 30 procent. Většinu zaplatí sponzoři.

Reklama

Výběr článků

Načítám