Hlavní obsah

Na benefiční koncert na Letné mají lidé pozvat ukrajinské sousedy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pořadatelé benefičního koncertu, který se uskuteční 3. dubna na pražské Letenské pláni, požádali veřejnost, aby na něj pozvala své ukrajinské sousedy a kamarády. Na koncertu s názvem Společně pro Ukrajinu vystoupí bez nároku na honorář přední hudebníci, herci i sportovci.

Foto: Martin Kubica

Tomáš Klus

Článek

Ve spolupráci s neziskovými organizacemi na místě vznikne také „tržiště pomoci“, kde návštěvníci budou moci přispět na konkrétní činnosti či přivézt materiální pomoc, informoval organizátor akce Robin Suchánek.

Během přibližně tříhodinového programu na pódiu vystoupí například Tomáš Klus, Rybičky 48, Wohnout, Divokej Bill, Michal Hrůza, skupina Poetika, Pavel Callta, Desmod & Robo Šimko, Juraj Hnilica, Jamaron a další. Moderátory budou Ondřej Lechnýř a Oksana Mojsenjuková, která bude koncertem provázet v ukrajinštině.

„Ukrajinci, kteří utekli před válkou, zde například dostanou možnost najít práci. Žádám zároveň veřejnost, aby pozvala své nové ukrajinské sousedy a kamarády a společně přišli na Letnou. Nebude se jednat pouze o koncert, ale také o akci, která bude přímo na místě aktivně pomáhat,“ uvedl Suchánek.

Foto: Universal Music/Beátha Máthé

Poetika

Na pódiu vystoupí i lidé, kteří před válkou našli útočiště v České republice. Mezi nimi bude například osmiletá Arina, kterou přivezla její matka z Charkova. „Arinka hraje na banduru, což je ukrajinský lidový nástroj, který se jim podařilo vzít s sebou. Projevila zájem o to, aby mohla na pódiu zahrát na podporu Ukrajiny písničku. Neváhal jsem ani minutu a její nabídku přijal,“ sdělil Suchánek.

Pořadatelé chtějí na koncertu vyjádřit solidaritu s lidmi, kteří na Ukrajině odolávají vojenskému útoku, ale také s Bělorusy, kteří demonstrují proti režimu Alexandra Lukašenka, i s Rusy protestujícími proti politice prezidenta Vladimira Putina.

Na části Letenské pláně vznikne ve spolupráci s neziskovými organizacemi „tržiště pomoci“. Své stánky si zde postaví například Charita ČR, Post Bellum, ukrajinské velvyslanectví či Potravinová banka, která bude zároveň sbírat materiální pomoc. Některé z organizací budou nabízet ukrajinským uprchlíkům práci či různé potřebné informace. Pořadatelé zájemcům o poskytnutí pomoci doporučují přinést trvanlivé i čerstvé potraviny a drogistické zboží, zejména hygienické pomůcky.

Na režijní náklady organizace této akce může přispět veřejnost prostřednictvím crowdfundingové platformy Donio. Finance, které se vyberou nad potřebný rozpočet pro uspořádání této akce, organizátor věnuje na účet sbírky na podporu ukrajinské armády, kterou zřídilo ukrajinské velvyslanectví. Aktuální program a další informace o koncertu se nacházejí na www.SpolecneProUkrajinu.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám