Hlavní obsah

Muzikál Fantom opery bude poprvé v Česku

Novinky, Saša Šeflová
Praha

Díky nezdolnému úsilí a více než ročnímu vyjednávání s majiteli autorských práv se konečně dostane na česká pódia fenomenální muzikál Andrewa Lloyda Webbera Fantom opery známý i z filmové verze s Geraldem Butlerem. Již zanedlouho začínají konkurzy, které svolal producent František Janeček do divadla GoJa Music Hall.

Foto: Profimedia.cz

Fantom opery ve West End Live v Londýně

Článek

Muzikál s náročnými hudebními party, které jej staví téměř na úroveň opery, by se měl začít uvádět přesně za rok. Autorem hudby je fenomenální skladatel Andrew Lloyd Webber, texty napsal Charles Hart podle románu Fantom opery Gastona Lerouxe.

Děj vypráví o tajemném, hudebně nadaném, avšak fyzicky znetvořeném muži, který žije v temných podzemních prostorách pod pařížskou operou. Jediným člověkem, s nímž se díky hudbě sblíží, je překrásná sopranistka Christina Daaé.

Foto: Profimedia.cz

Newyorský Fantom opery je světově nejznámější. Herci často vystupují i na různých slavnostních událostech. Na snímku při vystoupení na předávání každoročních divadelních cen Tony Award v New Yorku.

Fascinující příběh velké tragické lásky s hudbou Andrewa Lloyda Webbera se bude uvádět v divadle GoJa Music Hall na pražském Výstavišti v podání živého orchestru spolu s ohromující scénou a úchvatnými speciálními efekty. Producent František Janeček slibuje nejen nádherné melodie, plné vášnivých emocí, písně, které se staly celosvětovými hity, ale i velkolepou ohromující dekoraci, fascinující speciální scénické efekty na pomezí kouzel a oslnivé kostýmy, doplňky a masky.

Již samotné získání licence na tento nejnáročnější muzikálový projekt všech dob je zázrakem a kolosálním uměleckým úspěchem, protože ji nezískalo žádné jiné divadlo v České republice ani na Slovensku, i když se o to mnozí snažili v průběhu téměř dvou desetiletí.

Podařilo se tak díky velké důvěře největších londýnských majitelů autorských práv a licencí, včetně Sira Camerona Mackintoshe a společnosti The Really Useful Group Ltd., kterou požívá František Janeček díky svým již realizovaným muzikálovým projektům Bídníci a Miss Saigon.

Obsazení schvalují v Anglii

Pro náročné pěvecké party Fantoma opery se počítá s hvězdným a prvotřídním obsazením. „Předpokládáme, že konkurzů, ze kterých vzejde konečné obsazení prvního českého uvedení Fantoma opery, se zúčastní více jak 1 000 umělců z Čech i ze zahraničí. Už během pondělka, kdy byl konkurz vyhlášen, přišlo 35 přihlášek,” svěřil Novinkám Janeček.

Foto: Profimedia.cz

Newyorský Fantom opery slavil v lednu už 25 let.

Konkurzy poběží nepřetržitě celý měsíc a bude z nich pořizován audiovizuální záznam pro anglické majitele autorských práv, protože obsazení podléhá schválení britským licensorem.

Odhaduje se, že Fantoma vidělo po celém světě více než 130 miliónů lidí. Muzikál získal více než 70 ocenění, včetně tří prestižních cen Laurence Oliviera, Diváckou cenu pro nejpopulárnější show, sedm cen Tony, včetně ceny za nejlepší muzikál, sedm cen Drama Desk či tři ceny Asociace divadelních kritiků.

Fantom opery měl premiéru v Divadle Jejího Veličenstva v Londýně 27. září 1986, takže běží již jeho 27. sezóna, a v Majestic Theatre v New Yorku dne 9. ledna 1988, na obou jevištích se hraje trvale dodnes. Na Broadwayi se stal nejdéle uváděnou hrou vůbec, když překonal rekord Cats s 7486 reprízami 6. ledna 2006. Je to jediný broadwayský muzikál, který oslavil výročí 25 let nepřetržitého uvádění.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám