Hlavní obsah

Muž, který chtěl být šťastný, pomáhá čtenáři nalézt sebe samého

Právo, František Cinger

„Jsme tím, co si myslíme. Ze svých myšlenek stavíme svůj svět,“ cituje Buddhu francouzský psycholog a spisovatel Laurent Gounelle v knize Muž, který chtěl být šťastný. Vydal ji loni v únoru a už čile obíhá svět.

Článek

Příběh jejího hrdiny by mohl prožít kdokoli, v tom je další kouzlo vyprávění o dovolené nešťastného učitele. Slunce a pláže na Bali mu poskytují osvěžení těla, ale uvnitř je hluboce nespokojený. Rozhodne se navštívit léčitele, který mu po pár chvílích řekne: „Váš problém není ve vašem těle, ale ve vaší hlavě.“

Gounelle již čtrnáct let cestuje po světě a setkává se s výjimečnými lékaři a léčiteli, ať už jde o americké experty v oblasti neurologie a neurolingvistiky, peruánské šamany nebo balijské mudrce. Má zkušenost odborníka na rozvoj osobnosti i trpělivost autora, který postupně odhaluje nitro svého hrdiny. A právě jemu ukazuje, že to, co si myslíme o realitě, o světě, funguje jako filtr, jako brýle s barevnými skly, s nimiž vidíme hlavně detaily, které jsou v souladu s tím, co si myslíme.

Život je loterie

Jestliže jsme přesvědčeni, že je svět nebezpečný, chováme se ke každému ostražitě a chladně. A ostatní nám oplácejí stejně. Jestliže však jsme hluboce v sobě přesvědčeni, že lidé jsou sympatičtí, jsme k nim vstřícní, usmíváme se a vůbec se chováme uvolněně. A to samozřejmě vede k tomu, že oni sami jsou k nám rovněž vstřícní a v naší společnosti se uvolní.

„Život je loterie,“ řekla na výletu za želvami kladoucími vajíčka spolubydlící z bungalovu Claudia. A její manžel Hans zase pravil: „Život je závod. Zvládnou to jen ti nejrychlejší.“

A náš hrdina pojednou citlivější optikou uviděl, že každý v několika slovech vyslovil vlastní životní postoj. A pochopil, proč Claudia Hansovi trpělivě a beze slova odporu slouží. Vytáhla si špatný los v loterii života, zatímco on rychle a sebevědomě pádí za dalšími „vítězstvími“. Proč jsem nešťastný? – donutí léčitel odpovídat učitele na podstatné otázky našeho bytí.

„Úspěšný život je život prožitý v souladu s tím, co si sami přejeme, ve kterém jsme vždy jednali v duchu svých hodnot a vydali ze sebe v tom, čemu jsme se věnovali, to nejlepší, aniž bychom porušili harmonii s tím, čím jsme,“ dostane se mu poučení.

Pomoc člověku

A snad je to právě takový život, který nám nabídl příležitost překonat sama sebe, věnovat se něčemu jinému než jen sobě samým a udělat něco přínosného pro lidstvo, jakkoli je náš přínos skromný a nepatrný. Nemusí o něm vlastně nikdo ani vědět. Ptačí pírko poslané do větru. Úsměv věnovaný ostatním.

Nic není bez problému. V životě nastanou situace, kdy si musíme vybrat. „Musíme se vzdát věcí, na kterých lpíme, abychom dosáhli toho, na čem nám záleží nejvíce,“ říká léčitel.

Gounellova kniha patří k těm literárním dílům, která se prostřednictvím hrdinova příběhu pokoušejí pomoci člověku nalézt sebe samého. Hodnoty, jež stojí za to vyznávat. Získat optiku, s níž vidíme svět pravdivěji, s větším porozuměním než dříve. Nakonec s čím dosáhl největšího úspěchu třeba Paulo Coelho v Alchymistovi? Gounellův příběh je komornější, jeho působivost však není menší.

Laurent Gounelle: Muž, který chtěl být šťastný

Rybka Publisher, přeložil Aleš Burget, 148 stran, 209 Kč

Reklama

Související témata:

Související články

Vychází nová kniha Michaela Chabona

„Literární mainstream je nudný jako cholera,“ prohlásil nedávno polský autor fantasy Andrzej Sapkowsky. A skutečně – aby takzvaná žánrová literatura získala...

Španělsky o Vladimíru Holanovi

Španělské básnířce Claře Janésové (1940) bylo jedenatřicet let, když se potkala s překladem skladby Noc s Hamletem Vladimíra Holana. Bylo to pro ni zjevení,...

Výběr článků

Načítám