Hlavní obsah

Možná jsem padlý voják

Novinky, Jaroslav Špulák
PRAHA

Zpěvák Daniel Landa odlétá do Kuvajtu a po návratu se chystá na české turné.

Článek

Dnes odletíte do Kuvajtu za českými vojáky, kteří se tam chystají na očekávanou válku proti Íráku. Oni si vás sami vybrali a pozvali. Jak si vysvětlujete, že padla volba právě na vás?

Mám signály, že spousta lidí v ozbrojených složkách má mou hudbu ráda. Třeba jsem byl v minulém životě nějaký padlý voják a svým způsobem mezi ně patřím. Tyhle lidi zajímá poetika textů, chtějí slyšet zpívat o domově, protože je hrozně daleko. Beru to jako službu vlasti.

Jaký je váš názor na případnou válku s Irákem?

Nesouhlasím s ní, když nebude svolení Rady bezpečnosti OSN. Mám o tom přehled jenom z tisku a nemluvil jsem ani se Saddámem, ani s Bushem. Abych si na to mohl udělat seriózní názor, musel bych znát reakce alespoň padesáti státníků, ne dvou. Pokud válka bude a ti kluci v Kuvajtu do ní půjdou, zajímalo by mě, co to přinese České republice.

V pátek 14. února vyrazíte se svým Landa Bandem na Vltava Tour. Proč jste se rozhodl po více než osmi letech vrátit na pódium?

Je to především poděkování lidem, kteří si kupují mé desky. Existuje i řada dalších důvodů, ale o těch nechci mluvit. Zároveň musím říct, že jde o exkluzivní koncerty, což znamená, že odehrajeme čtyři naplánované a konec. Rozhodně to neznamená začátek nějaké koncertní série.

Vzhledem ke své minulosti ve skinheadské skupině Orlík patříte ke kontroverzním osobnostem a je možné očekávat, že turné budou provázet šarvátky či nepřístojnosti. Připravili jste nějaká zásadní bezpečnostní opatření?

Jistě, nehodláme nechat nic náhodě. Byl bych nerad, aby se někomu něco stalo, protože pak už se nedá říct, že jsme to mohli očekávat. Spolupracujeme s policií a na všech koncertech bude spousta civilních i uniformovaných příslušníků před halou i uvnitř. Velmi silná bude také ochranka koncertu. Nesmí se stát, že ho naruší nějaký extrémista, ať už pravicový nebo levicový. Tohle jsme rozhodně nezanedbali.

Jak bude postaráno o bezpečnost vaši a dalších účinkujících?

Řekněme to tak, že s kapelou jede deset zvláštních přátel, kteří na nás budou dávat pozor. Velmi si přejeme, aby koncert v pohodě začal, v klidu a míru proběhl a v té samé atmosféře se lidi rozešli domů.

Na pódiu s vámi bude jako doprovodný zpěvák Petr Kolář z Arakainu. Je to důsledek toho, že vy sám jste se nikdy nepovažoval za dobrého zpěváka a chcete se o jeho hlasovou pomoc opřít?

Dá se to tak říct. Na mých deskách je mnoho dvojhlasů a poloh, na které už dnes nedosáhnu. To bude práce pro Petra, očekávám od něho, že v některých vokálních linkách zachová tu potřebnou slovanskou melodiku. Nehodlám ale během koncertu vypínat a nechávat to všechno na něm. Znám ho ze spolupráce na muzikálu Krysař a vím, že je to ten pravý, o koho se v tomto ohledu mohu opřít.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám