Hlavní obsah

Morcheeba vystoupí v Táboře

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Morcheeba je hlavní hvězdou prvního dne festivalu Go Planet Roxy, jenž se koná 20. a 21. června v na letišti táborského aeroklubu. Skupina, kterou tvoří zpěvačka Sky Edwards a bratři Paul a Ross Godfreyové, se dala dohromady v roce 1995. Na kontě má čtyři desky a letos poprvé se ohlédne - poslední červnový den vydá výběr Parts Of The Process.

Foto: Západočeská univerzita v Plzni

Děkan Pauly byl vyzván k okamžitému zrušení přijímacího řízení do 1. ročníku magisterského studia oboru "Právo".

Článek

Limitovaná edice bude doplněna DVD se třemi ukázkami z koncertního DVD From Brixton To Beijing, přinášejícího kromě obligátního koncertního záznamu z loňského listopadu také reportáž z cesty souboru do Číny.

Výběr Parts Of The Process má adekvátně zvolený název, protože tvorba skupiny se neustále vyvíjela. Zpočátku se soubor věnoval trip hopu, oproti Portishead však byly v jeho stylové tvorbě patrnější soulové prvky, což nic neměnilo na zastřené náladě písní první desky Who Can You Trust.

Následující Big Calm se sice nesl v podobném duchu, ale ukazoval, že skupina má mnohem širší záběr - čerpala z filmové hudby, pohrávala si elektronikou a uplatňovala ve své tvorbě prvky reggae. Oba bratři se totiž nevěnovali jen trip hopu. Před vznikem Morcheeby spolupracovali s Davidem Byrnem na albu Feelings.

Odklon od původního pojetí přišel na třetí desce Fragments Of Freedom, kde skupina čerpala z prvků soulu, rhythmandblues, funky i diska 70. let. Svým pojetím se skupina přiblížila k popovým M-People. Protože deska nebyla fanoušky, zvyklými na jiné pojetí, přijata právě kladně, trio se na zatím posledním albu Charango pokusilo skloubit původní pojetí s popovou přímočarostí Fragments Of Freedom a vše okořenit hip-hopem. Mezi hosty se dokonce objevil rappeři Slick Rick a Pace Won.

Morcheeba na Charangu syntetizuje

Morcheeba se desku od desky mění. Charango sice nepřináší takový posun jako Fragments Of Freedom inspirované diskotékovým funkem konce sedmdesátých let, ale k raným trip hopovým deskám má skoro stejně daleko.

Písně oplývají typickou uvolněnou náladou, ovšem jsou výrazně uhlazenější. Aranžmá sice jsou propracovaná, ale zvuk je mnohem čistší a projev Sky Edwards decentní, skoro jako by zpívala v exkluzivním nočním klubu, kde si nesmí dovolit bohatou klientelu rušit. Undress Me Now až na ambientně housový závěr působí skoro jako z repertoáru Sade, ale barové názvuky se objevují už v úvodním Slow Down. Rytmické ostří groovu je otupeno buď zpěvem, jako v Aqualungu, nebo smyčci, které zaznívají v Otherwise. Výjimkou jsou jen hiphopově laděné skladby, titulní Charango s rapem Pace Wona, který se objevuje i v uvolněném trip hopovém Get Along, a Women Lose Weight se Slickem Rickem.

Pro rané nahrávky typickou snovou atmosférou oplývá vedle Get Along ještě Sao Paulo, What New York Couples Fight About a Public Displays Of Affection, kde v doprovodu zaznívá i akustická kytara.

Právě střídání výše zmíněných přístupů, které na Fragments Of Freedom chybělo, přispívá k působivosti alba, byť Big Calm zůstává stále nepřekonán. Morcheeba se totiž dokázala rozpřáhnout a vedle podmanivých sofistikovaných barových skladeb dokázala zařadit i triphopově laděné písně a vše v nebývalé míře okořenit hip hopem, aniž by deska ztratila soudržnost.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám