Hlavní obsah

Mooreův film Fahrenheit 9/11 může usilovat o Oscara

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HOLLYWOOD

Přestože kubánská televize odvysílala 29. července Zlatou palmou z Cannes oceněný film Michaela Moora Fahrenheit 9/11, bude moci tento dokumentární snímek soutěžit o Oscara, bude-li nominován do 1. záři. Pravidla akademie zakazují nominaci filmů, které se v devíti měsících po uvedení v kinech objevily v televizi nebo na internetu.

Foto: Jana Oudová
Článek

To však neplatí, pokud byly snímky v těchto médiích zveřejněny načerno bez souhlasu distributorů. Distributoři a producenti filmu Michaela Moorea ve společném prohlášení ujistili, že nikdy nedali svolení k jeho odvysílání na Kubě: "Kubánská televize ilegálně odvysílala pirátskou a neautorizovanou kopii snímku."

"Jestliže někdo ukradne váš film a odvysílá ho v televizi, nebudeme vás za to trestat," řekl ve středu mluvčí americké Akademie filmových věd a umění John Pavlik a dodal: "Kdybychom měli diskvalifikovat všechny pirátsky okopírované filmy, museli bychom je ze soutěže o Oscara vyřadit všechny."

Uvedl také, že Akademie uvedení filmu v kubánské televizi nijak nevyšetřovala.

Rekordní tržby

Film Fahrenheit 9/11, který byl v ČR uveden na filmovém festivalu v Karlových Varech, je prvním dokumentem, jehož tržby v Severní Americe překročily hranici 100 miliónů dolarů. Za měsíc od uvedení nechali diváci v amerických kinech 103 milióny dolarů.

Doposud nejúspěšnějších dokumentem byl předešlý Mooreův film Bowling for Columbine, který utržil 21,6 miliónu dolarů.

Úspěch komentoval režisér slovy, že Američané přišli do kin "podívat se na pravdu". Současně uvedl v narážce na problémy s hledáním distributora, neboť Disney snímek odmítl uvést: "Když by mi někdo řekl ve chvíli, kdy jsme měli problémy s distribucí, že snímek vydělá více než jakýkoli jiný film z produkce Disneyho v tomto roce, tak bych nevěděl, co mu odpovědět."

Kontroverzní dokument kritizuje amerického prezidenta Bushe, že zneužil strachu po teroristických útocích z 11. září 2001, aby rozpoutal válku  v Afghánistánu a Iráku. Ta má podle režisáre hospodářské a vnitropolitické důvody. Přitom uvádí, že po útocích nechal Bush odcestoval členy rodiny bin Ládinů. Připomíná též, že Bush se stal prezidentem kvůli sporným hlasům na Floridě.

Reklama

Související témata:

Související články

Dokumentarista Moore natočil film o Bushovi

Tvorba amerického dokumentaristy Michaela Moora, který natočil snímek Bowling For Columbine, jenž utržil 22 miliónů dolarů, stále provokuje. Nový dokument...

Výběr článků

Načítám