Hlavní obsah

Mocné zvuky zazněly na Mighty Sounds opět v plné síle

Po dvouleté pauze zaviněné pandemií se vrátil v kompletní verzi hudební festival Mighty Sounds. Jeho šestnáctý ročník proběhl na plachtařském letišti Čápův dvůr v jihočeském Táboře od 8. do 10. července.

Foto: Jan Šída, Právo

V čele Royal Republic stojí výrazný zpěvák a kytarista Adam Grahn.

Článek

Akce, na které vládnou především punkové, punkrockové, rockabillyové, ska a reggae skupiny či interpreti, měla tři hlavní tahouny programu. V pátek to byli američtí punkoví pamětníci Social Distortion, v sobotu Švédové Royal Republic a v neděli fanoušci očekávali celticpunkové věrozvěsty ze zámoří Dropkick Murphys.

Social Distortion použili coby intro skladbu Gimme Shelter od Rolling Stones. Jako by tím chtěli poukázat na to, odkud dnešní punková či rocková muzika vyšla. A při poslechu jejich muziky to bylo jasné. Na punkové kořeny dokázali smysluplně naroubovat jak bluesové, tak countryové prvky.

Royal Republic pocházejí sice z chladné Skandinávie, ale jejich rtuťovitý rokenrol rozehřeje opravdu každého. Aby to bylo všem jasné, nasadila kapela na úvod ohnivě taneční píseň Fireman & Dancer. Hlavní slovo měl především kníratý kytarista a zpěvák Adam Grahn, který v podstatě táhl celou barevnou show na svých bedrech.

Výborný výkon předvedly i čtyři sestry Elliottovy z jihoanglického Hastingsu sdružené do kapely Maid of Ace. Ač jsou, snad kromě bubenice, velmi mladé, jejich sebevědomému výkonu to nijak nevadilo. Smrští syrového punku si fanoušky obtočily kolem prstu hned u první skladby. A nepustily je až do konce svého vystoupení.

Foto: Jan Šída

Dívky spojené v kapele Maid of Ace dorazily z Británie.

I když z pódií festivalu zněla hlavně angličtina, bylo možné zaslechnout i mateřštinu. Pražský kvartet The Fialky je dnes v podstatě punkrockovou jedničkou mladší generace. Jednoduché písničky a zpěvné refrény (oslavující navíc hudební žánr i životní styl) zabírají vždycky. Zahanbit se nenechali ani veteráni Totální nasazení či Volant. V jejich hudbě dominuje výrazná melodika. Dosahují toho mimo jiné využitím v tomto stylu ne úplně běžných nástrojů. V prvním případě to bylo kazoo, ve druhém zase saxofon. Táborská Peshata se pro jistotu spojila ze Swing Bandem Tábor a nástrojová pestrost rozhodně jejich zoopunku prospěla.

Z domácí scény byla i skupina Frankie and The Deadbeats, která předvedla temné emotivní country. Muzikanti navíc celkový dojem podpořili i nefalšovanými kovbojskými kostýmy.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám