Hlavní obsah

Miroslav Krobot v netypické roli vyšetřovatele

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Herec a režisér Miroslav Krobot má za sebou velké množství komediálních rolí, ale tentokrát bude v seriálu Oktopus jako kapitán Dítě vyšetřovat kriminální případy se svou pomocnicí Marikou Šoposkou.

Foto: Česká televize

Miroslav Krobot, Kryštof Hádek a Marika Šoposká (Oktopus)

Článek

Seriál Oktopus točí pro Českou televizi režisér i scenárista Jan Pachl. Pracovat bude po celé republice až do února 2023. Vedle Krobota a Šoposké si zahrají Kryštof Hádek, Zuzana Stivínová, Tomáš Bambušek, Jiří Lábus, Jaromír Hanzlík a Jiří Dvořák.

Kapitán Dítě je neakční detektiv, který jezdí tramvají, nepere se a nestřílí. V útvaru Oktopus (Oddělení kontroly termínově ohrožených případů útvaru S) otevírá dlouho odložené kauzy, u nichž hrozí promlčení. Jeho protipólem je mladá policistka Fáberová (Marika Šoposká).

„Oktopus bude trochu jiný seriál. Je totiž založený výhradně na odložených případech. Detektivové nevyšetřují aktuální vraždy. A to i mě baví, protože vynecháváme obvyklé prvotní výslechy všech podezřelých. Ty už kdysi proběhly a my se v příběhu jednotlivých dílů můžeme víc věnovat psychologii postav. Pro mě tedy něco nového,“ popsal Pachl, který stál i za populárním Raplem.

Foto: Česká televize

Miroslav Krobot, Zuzana Stivínová a Jan Pachl

„Základem dobrých detektivek je samozřejmě zajímavý případ a pak postava detektiva. Kapitán Dítě se nepere, nestřílí, vlastně ani nenosí pistoli. Nesnáší auta, jezdí vlakem nebo tramvají. Nikdy se za nikým nehoní, chodí pěšky, svým tempem. Prostě místo svalů používá mozek. Je to velký hráč, který si umí počkat, třeba i na to, až si k němu odložené případy najdou cestu. Nejde mu o to zjistit, co kolegové v minulosti udělali špatně či co přehlédli, ale o to najít novou okolnost, svědectví nebo indicii, která umožní případ znovu otevřít. Odložené případy jsou pro nás také zajímavé tím, jak se v průběhu doby proměnili svědci, podezřelí, pachatelé a samozřejmě i samotní vyšetřovatelé,“ vysvětlil kreativní producent ČT a spoluautor námětu Josef Viewegh.

„Naše postavy jsou od sebe sice generačně vzdálené, ale v zásadě mají hodně společného. Oba jsou třeba v životě osamocení. A jestli se ptáte na profesní i osobní spolupráci s Mirkem, tak pro mě je naprosto vyhovující. Oba se potřebujeme hodně soustředit na svoje záběry, moc nemluvíme. Dokážeme spolu třeba mlčet dvě hodiny v autě a nepřipadá nám to vůbec divné,“ dodala Šoposká.

Nejhorší sérioví vrazi Česka a Československa: znáte případy našich nejhorších vrahů?

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám