Hlavní obsah

Miloslav Šmídmajer natočil dokument o spisovateli Milanu Kunderovi: Fellinimu by autorská práva dal

Právo, Andrea Zunová

O díle spisovatele Milana Kundery bude vyprávět dokument nazvaný Milan Kundera: Od Žertu k bezvýznamnosti. Natočil ho Miloslav Šmídmajer a premiéru bude mít v českých a pařížských kinech v říjnu. Po filmu o Janu Werichovi, na kterém spolupracoval s Martinem Slunečkem, je to v krátké době jeho další dokumentární počin. Obou snímků je Právo mediálním partnerem.

Trailer k dokumentu KunderaVideo: Falcon

 
Článek

Na začátku chtěl Šmídmajer zjistit, zda jsou pravdivé pověsti o tom, že Milanu Kunderovi nezáleželo na českém čtenáři, a proto bránil českým překladům. Také to, zda skutečně odmítá rozhovory a straní se lidí i v čem tkví tajemství jeho úspěchu a síla jeho knih.

Filmem provází student v podání mladého herce Leonarda Hädlera Štírského, který si vezme do hlavy, že získá pro svou závěrečnou práci na fakultě rozhovor s Milanem Kunderou, byť ví, že léta už žádná interview neposkytuje. Obrátí se tedy na Kunderovy přátele a postupně tak vniká do poznání osobnosti a myšlení spisovatele.

Setkání s Kunderou

Těmi přáteli jsou na české straně Milan Uhde, Jiří Bartoška, Jan Kačer, Karel Steigerwald, Jiří Brabec či Tomáš Kubíček, na francouzské pak Yasmina Reza, Bernard Henri-Lévy, Jean Claude Carriere, Antoine Gallimard nebo Alain Finkielkraut. Ve filmu se objeví i Milan Kundera, ale v archívních záznamech francouzské televize.

Štáb režiséra Šmídmajera se ovšem s Milanem Kunderou a jeho ženou Věrou několikrát setkal, ve filmu lidé uslyší jejich hlasy.

Miroslav Šmídmajer vzpomíná na první rozhovor s Věrou Kunderovou po telefonu. Měl zavolat v jednu hodinu odpoledne. Paní Kunderová zrovna vařila oběd, a aby se mohla věnovat telefonátu, povolala svého muže do kuchyně, aby míchal omáčku. Nechybělo prý ani mírné školení, z něhož bylo naprosto jasné, že Kundera čas v kuchyni netráví, a bůhví, kdy něco míchal naposledy.

„Nicméně míchal a paní Kunderová se se mnou zapovídala. A když se vrátila k hrncům, jen konstatovala: A máme po obědě! Spisovatel omáčku totálně připálil,“ vypráví Šmídmajer.

„Nicméně ten jejich rozhovor byl tak vtipný a zároveň láskyplný, že jsem litoval, že u toho nemohu být s kamerou. A to jsme probrali i takové věci, jako že Kundera odmítal poskytovat práva ke zfilmování poté, co byl zklamán adaptací Nesnesitelné lehkosti bytí, ale Fellinimu by je dal. A bavilo by ho přemýšlet, jak by tento mág zfilmoval Slavnost bezvýznamnosti. To vše během jednoho oběda, který se pak nekonal,“ dodal.

Podle Šmídmajera je štěstí, když se něco takového stane. „Věděl jsem totiž, že když se poprvé objevím za dveřmi, musím mít s sebou skvělý oběd pro oba a říct, že když jsem je o jeden připravil, tak to napravuji. Jenže spisovatel pak utrpěl těžký úraz, několik měsíců nemohl chodit a vše se odehrálo jinak. Nicméně při každé návštěvě vozíme víno z Moravy a lázeňské oplatky, které miluje paní Věra,“ řekl režisér.

Realizace filmu probíhala s přestávkami od jara roku 2018 do dubna 2021. Důraz kladl Šmídmajer také na výtvarnou stránku filmu, ostatně i titulkovou část zdobí originální kresby Milana Kundery. Některé našel štáb pozapomenuté u jeho přátel.

Důležitou součástí jsou fotografie, zejména ty od Václava Chocholy. Film natočil kameraman Miroslav Souček na širokoúhlý formát, což je u dokumentů ojedinělé. Hudbu složil Petr Malásek a střih měl na starosti Jakub Vansa.

Film bude mít premiéru na začátku října v Paříži. Čeští diváci ho pak budou moci zhlédnout od 21. října.

Reklama

Výběr článků

Načítám