Hlavní obsah

Miloš Forman má producenta a bude točit

Novinky, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Film podle knihy maďarského spisovatele Sándora Máraie Svíce dohořívají by měl začít točit režisér Miloš Forman. Pro hlavní role dvou starých pánů, kteří ve strhující dramatické novele vzpomínají na čtyřicet let staré události, vybral Seana Conneryho a Klause Maria Brandauera. Film vznikne v italské produkci a bude se prý točit hlavně v Čechách a na Slovensku.

Foto: Leona Roháčková
Článek

"Forman se k té knížce dostal díky svému francouzskému scenáristovi. Já jsem ji objevil a vydal v češtině už o rok dřív, a jsem nadšen, že podle ní zrovna Miloš Forman natočí film. Je totiž naprosto skvělá," řekl Právu ředitel nakladatelství Academia Alexandr Tomský.

Rámec novely Svíce dohořívají tvoří setkání dvou absolventů vojenské školy ve Vídni po čtyřiceti letech. Je to ale především velké drama vášně a zrady, přátelství, lásky, vztahu k životu i stáří. "Četl jsem to v němčině a doslova jsem spadl ze židle. Když jsem vstal, knihu jsem vydal. Mezitím se stala bestsellerem v Itálii, kde ji dnes zná snad každé dítě, s velkým ohlasem vyšla v Německu a dostala se i do Francie a odtud k Formanovi. Četl ji poprvé v mizerném americkém překladu z němčiny a přesto byl nadšen a chtěl to točit," popisoval Tomský.

"Jenže v Americe s knihou, která je vlastně monologem dvou starců, nepochodil. Já jsem mu pak přes našeho společného kamaráda, výtvarníka Jan Brychtu, který žije v Londýně, poslal český překlad a on se nadchl ještě víc a začal shánět usilovněji," řekl Tomský a dodal, že před několika dny mu Jan Brychta volal a oznámil, že Forman našel v Itálii konečně producenta, který mu slíbil film financovat

 Zároveň mu prý poslal seznam herců, které by si pro film představoval. "Pokud vím, Forman okamžitě obtelefonoval všechny herce ze seznamu, kteří byli k dispozici, a více méně se už dohodl s Seanem Connerym a Klausem Maria Brandauerem, který prý souhlasil okamžitě a s velkou radostí," řekl Právu Tomský.

Reklama

Výběr článků

Načítám