Hlavní obsah

Michal Trpák vytváří obytné sochy pomocí 3D tisku

Právo, Andrea Zunová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sochy Michala Trpáka jsou vystaveny v Čechách i zahraničí. Tvoří je z různých materiálů, stále zkouší nové věci. Kromě sochařství se věnuje architektuře, s níž souvisí i jedno jeho prvenství. Před třemi lety totiž jako první v České republice vytvořil v Českých Budějovicích obytnou sochu. Má tři patra a je v ní zubní ordinace a laboratoř. Nyní vytváří obytné sochy 3D technikou.

Foto: Petr Švancara, ČTK

Michal Trpák na své autorské výstavě v Letovicích.

Článek

„Před asi třemi roky jsem navrhl přístavbu zubní ordinace v Českých Budějovicích a chtěl jsem ji vytisknout. To se nakonec nepovedlo ale ta myšlenka mi pořád ležela v hlavě. Loni jsem v rámci výstavy Umění ve městě uspořádal 3D tiskové sympozium betonu, na němž jsme tiskli mobiliář a výtvarné objekty. Další metou byl tisk domu neboli obytné sochy,“ vysvětlil, proč se rozhodl pro 3D tisk.

Nyní vzniká v Českých Budějovicích Prvok, tak se jmenuje první dům z velké části vytištěný v 3D tiskárně. V půlce srpna bude převezen na pražskou Náplavku, na které si lidé budou moci prohlédnout domek s kuchyní, obývákem, ložnicí a koupelnou.

Podle Michala Trpáka bude vše bezpečné a bytelné. „Provedli jsme tlakové zkoušky na Českém vysokém učení v Praze a výsledkem byla veliká únosnost, i při padesátitunovém zatížení se dům nehnul,“ vysvětlil.

Ručně bude na domě udělána střecha, rozvody, zbytek bude z betonu tisknout speciální průmyslový robot, který se používá v automobilovém průmyslu.

„Protože jsem sochař, Prvoka jsem si nejprve vymodeloval z hlíny. Pak jsem to celé převedl do digitálního prostoru,“ řekl.

Prvoka podle svých slov vnímá spíš jako obytnou sochu než dům. „3D tisk je jen nástroj pro realizování vizí, nápadů. Stejně jako dřív bylo nástrojem dláto nebo bruska, dnes to může být robotické rameno,“ dodal.

Neznamená to ale, že by se loučil s klasickou sochařinou. „Stále tvořím i rukama sochy, 3D tisk je jen technologie a způsob tvorby, není ale absolutní a má své limity. Je ho tedy možné využívat jen pro některé projekty a nápady,“ sdělil.

Michal Trpák kromě toho pořádá od roku 2007 v Českých Budějovicích výstavu Umění ve městě. A stál u zrodu sochařského festivalu Sculpture Line. Nyní se účastní výstavy Art Rooms Moravany na Slovensku, na níž představuje své čtyři metry velké Manty.

„Také probíhá má autorská výstava v galerii v Letovicích a pracuji na pětimetrové velké soše pro Skansku,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám