Hlavní obsah

Michael Madsen: Přistane-li na Zemi UFO, zeptáme se jich, z čeho mají radost

Pokud by naši planetu navštívila mimozemská civilizace, existují detailní plány jak s nimi jednat. Světové organizace jako NASA, Spojené národy nebo britské ministerstvo obrany jsou na takové setkání připraveny – jak? To odhalil dánský režisér.

Upoutávka na film Návštěva

 
Článek

Dánský režisér Michael Madsen se pro svůj nový dokumentární film Návštěva rozhodl zjistit, co se začne dít, když planetu Zemi navštíví mimozemská civilizace. Oslovil přední odborníky z různých světových institucí, jako je NASA nebo Úřad OSN pro vesmírné záležitosti, s jednoduchou otázkou – co by bylo to první, co by udělali? S  poťouchlým úsměvem odborníci reagují naprosto klidně a vyrovnaně, není to pro ně žádná stresující představa. Nejčastěji by je zajímalo, proč mimozemská civilizace navštívila Zemi nebo co její zástupce dělá šťastnými či jak je konstruována jejich mysl.

Jeden z předních zástupců Úřadu OSN pro vesmírné záležitosti, Malzan Othman, tvrdí, že je nutné ochránit návštěvníky od stresu, který by jim mohl způsobit lidský zásah. V centru zájmu britských vysloužilých vojenských expertů je naopak ochrana veřejnosti. Pro ně je nejdůležitější tedy odhalit záměr, se kterým mimozemšťani na Zemi přicházejí – jsou tu, aby nás zničili, nebo přichází v míru?

Madsen prokládá jednotlivé výpovědi odborníků zpomalenými záběry simulujícími reakce na přistání UFO na Zemi. Ukazuje přípravy vojenské jednotky pro biologické nebezpečí, vládní úředníky projednávající možné nebezpečí a strategické plány i další kroky.

Podle časopisu Hollywood Reporter Madsenova Návštěva řeší spíše otázky filozofické než praktické, které však ukazují na neustálý vývoj vesmírných průzkumů. Dokument tak odhaluje naděje i obavy lidského druhu ze setkání s cizí formou života. Dánsko-finský dokument Návštěva uvede 19. ročník Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava, který se koná od 27. října do 1. listopadu 2015.

Reklama

Výběr článků

Načítám