Hlavní obsah

MFF Toronto: film v rytmu hudby

Právo, Michal Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Toronto

Vypadá to, že recept hudebního filmu stále není a jen tak nebude ohraný. A hlavně američtí a hollywoodští filmaři sahají po látkách, v nichž se nejen miluje a vraždí, ale také zpívá. Na 32. torontském festivalu (6.-15. září), který je jednou z největších přehlídek svého druhu na světě, byl program hudebními snímky opět nabitý.

Článek

V hlavní festivalové sekci Gala se objevil retro muzikál Napříč vesmírem (Across the Universe), který byste klidně mohli považovat za jukebox nejvýznamnějších písniček 60. a 70. let. Mladý dokař z Liverpoolu odchází za otcem, jehož nikdy nepoznal, a za štěstím do Ameriky, kde se zamiluje do výstavní blondýnky Lucy. Karnevalový film Julie Taymorové (natočila například Frídu Kahlo) provede diváky dobou revolty 60. let, které vytyčuje boj za občanská práva, květinové léto v San Franciscu či vietnamská válka.

Bono Vox si zahrál ve filmu

Divácký zážitek vzdáleně připomíná lehkou drogovou jízdu, která se odvíjí za zvuku písniček Beatles a Jima Morrisona. Před našima očima se navíc mihne neuvěřitelný seznam známých herců a zpěváků, před kamerou uvidíme Joea Cockera a hlavně v roli psychedelického zpěváka  si ve filmu poprvé zahrál Bono Vox. "Vždycky jsem chtěla vidět, jak by Bono uspěl ve filmu," řekla v Torontu filmařka, která si ale nemyslí, že by její film byl nějak nostalgický. "Svět se zas tolik nezměnil od 60. let. Za to, co bojovali lidé tenkrát, by mohli klidně bojovat znovu."

Dylan pro znalce

Pro intelektuálnější diváky nebo skalní znalce je určen svérázný film Nejsem tam (I am not there), který bychom mohli nazvat přízviskem Cesta do hlubin duše Boba Dylana. S prvním obrazem vstoupíme do rozpadajícího se světa, kde jednotlivé linie splétají narážky a ilustrují témata osudů tohoto písničkáře. Dylana zde ztělesnili hned tři herci: Richard Gere, Heath Ledger a dokonce Cate Blachettová (!).

Příběh skupiny The Who

V torontském programu se objevilo i několik zajímavých hudebních dokumentů. V první řadě jde o shrnutí příběhu legendární skupiny The Who, na začátku také zvané The Detours nebo High Numbers, jejíž cestu divokými lety 60. sledujeme ve filmu Paula Crowdera a Murray Lernera Amazing Journey: the Story of Who. Ta nás dovede nejen k megahitům, jenž pojmenovaly epochu, film ale zároveň dost otevřeně popisuje i jejich postupný a nevyhnutelný úpadek, který ovlivnily hlavně drogy a alkohol. Mimochodem Townshend byl dokonce obviněn z přístupu na dětskou pornografii na netu.

Dva filmy o Ianu Curtisovi

Kultovní i tragická postava zpěváka Iana Curtise a jeho skupiny Joy Division přiblížil jednak dokument Granta Gee pojmenovaný prostě Joy Division, ale i biografický britský snímek Control Antona Corbinja, který se inspiroval knihou Curtisovy vdovy Deborah nazvané Touching from a Distance.

Reklama

Výběr článků

Načítám