Hlavní obsah

Z filmových pásů tvoří festivalové kravaty

Právo, Rudolf Voleman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Návštěvníci letošního 55. ročníku Mezinárodního filmového festivalu (MFF) v Karlových Varech si mohou letos ve tvůrčích dílnách karlovarských výtvarných umělců sami vyrobit kravatu z celuloidového filmového pásu. Deník Právo a Novinky.cz jsou hlavními mediálními partnery karlovarského festivalu.

Letos se ve Varech dělají kravatyVideo: Rudolf Voleman, Právo

 
Článek

„Letošní tvůrčí dílna nese název Festivalová kravata,“ uvedla Štěpánka Bergerová, která za Karlovarskou oblast Unie výtvarných umělců akci tradičně organizuje. „Je to již několikátý ročník, kdy tvoříme z filmových pásů různé módní doplňky,“ pokračovala.

„Dříve jsme prováděli i velké instalace, ale materiálu, tedy filmových pásů, je už opravdu velmi málo, takže šetříme,“ doplnila.

„Letos jsme vybrali kravatu, což má několik důvodů. Kravata není nic složitého, takže ji dokáže vytvořit každý, a stačí mu k tomu pět deset minut. Ale máme i několik kravat připravených a lidé si je mohou odsud odnést, když se jim bude některá z nich líbit,“ podotkla Bergerová. „Může to být pěkná vzpomínka na dobu, než byl film digitalizovaný,“ doplnila.

 Fronty jsou minulostí

Akce karlovarských výtvarných umělců, jež patří mezi oficiální doprovodné akce karlovarského MFF, se každoročně účastní desítky zájemců.

V letošním roce se akce koná v neděli 22. a v pondělí 23. srpna od 12 do 16 hodin tradičně v dílně ve dvorku činžovního domu č. p. 983/2 na náměstí Milady Horákové v obchodně správním centru Karlových Varů.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Letos se ve Varech vyrábějí kravaty.

„V neděli přes den pršelo, takže příliš lidí nepřišlo, ale věříme, že se to zlepší,“ uvedla Bergerová, která musela kvůli ochranným proti epidemickým opatřením daným vládou snížit počet míst v dílně na sedm.

„V minulých ročnících se dokonce čekaly fronty, takže jsme místa v dílně nechali objednávat,“ vzpomínala.

Kabelky i šperky

Tvůrčí dílny jsou plně vybavené, takže návštěvníci nepotřebují žádné nářadí s sebou. Celá akce je navíc bezplatná.

V minulosti se vytvářely ve tvůrčích festivalových dílnách různé celuloidové artefakty. „Tématem byl například filmový šatník, poté šperky, kterých máme celou vitrínu, ale také jsme tvořili filmové kabelky,“ připomněla Bergerová.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

V dílně je vše připraveno.

„Vytvořit kabelku nebylo vůbec jednoduché, ale zcela mě tehdy nadchlo, jak dokáží takové věci tvořit nejenom ženy, ale i muži. Mají skutečně v krvi návrhářství a výtvarnictví a není to jen pro nic za nic, že nejvýznamnější módní návrháři jsou právě muži,“ konstatovala organizátorka.

„Z festivalových návštěvníků přišly mnohdy partnerské páry a muž byl mnohokrát šikovnější než jeho partnerka,“ vyzvala Bergerová muže, ale samozřejmě i ženy, k návštěvě tvůrčího centra.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám