Hlavní obsah

Umělecký ředitel Karel Och doporučuje filmy napříč programovou nabídkou

Právo, Rudolf Voleman

Napříč programovou nabídkou doporučuje divákům vybírat filmy umělecký ředitel Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech Karel Och. Festival, jehož je deník Právo a Novinky.cz mediálním partnerem, nabízí letos 170 celovečerních a dokumentárních filmů a zhruba 500 projekcí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Umělecký ředitel karlovarského festivalu Karel Och

Článek

„Filmů je celá řada,“ uvedl Och na otázku Práva, které snímky z programové nabídky by divákům osobně doporučil.

„Filmy, které ve mně zůstávají nejvíce. Menaše, nezávislý americký snímek zasazený do brooklynské komunity ortodoxních židů. Jemný příběh otce a syna,“ uvedl Och jako první snímek uváděný v sekci Jiný pohled.

Liberami (pozn. red. – Osvoboď nás) je snímek zařazený v sekci Horizonty, který umělecký ředitel MFF rovněž divákům doporučuje. „Jedná se o dokument o vymítání ďábla na Sicílii v současnosti. To jsou velmi silné filmy,“ komentoval.

Uměleckého ředitele zaujal i nový snímek Václava Kadrnky Křižáček. „Z Čech je velmi silným filmem Křižáček, Karel Roden je fantastický,“ prozradil Och.

„Ze Slovenska velmi živelný, divoký film Čára z prostředí pašeráků cigaret a ukrajinské mafie. Těch filmů je celá řada a my se snažíme doporučovat napříč i ve Festivalovém deníku. Zahajovací film Pěkně blbě je fantastický,“ dodal Och.

Opakované projekce

Festival v letošním roce pokračuje v trendu hrát raději méně filmů a raději jejich projekce opakuje. „Pokud přijede divák do Karlových Varů na jeden či dva dny, tak šance, že uvidí film, který opravdu chce, a ne, který na něj zbyde, je větší,“ vysvětlil Och.

V hlavní soutěži je standardní počet tucet filmů. „Hned polovina jsou debuty, což nám dělá radost, protože my se zaměřujeme na mladé filmaře,“ poznamenal umělecký ředitel.

Délky filmů jsou letos standardní, nejsou přílišné, tudíž do dvou hodin. „Filmaři se naučili úsporně vyjadřovat,“ komentoval Och. Jako exotický film označil umělecký indický snímek Ralang Road (pozn. red. – Cesta do Ralangu).

„Velice zajímavý film, poměrně odvážný. Indie bývá zastoupena jednou za deset let, takže jsme nadšeni, že nám tento snímek přišel tzv. samospádem. Byl přihlášen přes webové stránky a nám se strašně líbil,“ uzavřel.

Reklama

Výběr článků

Načítám