Hlavní obsah

Tady Vary zvou i mezi chrámy a hrobky egyptského Luxoru

Novinky, Zbyněk Vlasák

Do Egypta se osobně asi ještě nějakou dobu nepodíváme. Ale aspoň se dotknout současných stop velkolepé minulosti této země nám umožní film Luxor, který se bude hrát 4. července po celé republice v rámci přehlídky Tady Vary.

Foto: KVIFF

Hana a Sultan ve filmu Luxor

Článek

V hraném snímku režisérky Zeiny Durraové sledujeme britskou čtyřicátnici Hanu, lékařku, která zrovna absolvovala velmi vyhrocené měsíce na válkou zmítané syrsko-jordánské hranici, kde prošly velkou zkouškou nejen její chirurgické schopnosti, ale tvrdé rány poznala i její duše.

Brzy se chystá vyrazit do Jemenu, do dalšího nelidského konfliktu, ale mezitím má pár dní na to, aby sama sebe zase našla, a rozhodne se je strávit v centru starověké egyptské civilizace v Luxoru.

„Myslím, že můj film není tolik o znovuobjevování sebe sama,“ říká režisérka Durraová v rozhovoru pro YouTube kanál Vegas Film Critic.

„To děláte, když jste mladší, naše hrdinka už ve svém věku ví, kým je. Jen si teď prošla něčím opravdu silným a snaží se tuto svou zkušenost nějak uchopit, reflektovat. Dělala jsem průzkum mezi zdravotníky z organizace Lékaři bez hranic, kteří fungují na syrsko-jordánské hranici, mluvila jsem s několika tamními chirurgy a na základě toho pak stvořila Hanu.“

Starověký Egypt všude okolo

To, že si Hana vybrala zrovna Luxor, není náhoda, má zde přátele z dob, kdy se zajímala o archeologii. Dokonce i bývalého milence Sultana, který se teď stává jejím průvodcem a společně nejen vzpomínají na mládí, ale snaží se také dát dohromady, co je život mezitím naučil, jak je poznamenal.

Komorní, až kontemplativní snímek hodně těží z prostředí, v němž se odehrává. Egypt už dlouho na plátně nevypadal tak velkolepě, neměl takovou hloubku.

„Nikdy jsem neviděla nic tak monumentálního, epického, co by v sobě neslo tolik moudrosti,“ říká britská herečka Andrea Riseboroughová, charismatická představitelka Hany. „Měli jsme velmi malý rozpočet, jen osmnáct dní na natáčení, ale ten starověký Egypt v pozadí dal našemu filmu ohromnou hodnotu navíc.“

Snímek Luxor se poprvé promítal letos na americkém Sundance. A teď ho budete moci zhlédnout i ve vašem oblíbeném kině v rámci akce Tady Vary, která nahradila kvůli koronaviru zrušený karlovarský festival.

Reklama

Související témata:

Související články

Karlovarský festival letos nebude

S ohledem na přetrvávající opatření vlády v souvislosti s koronavirovou krizí a kvůli jejím mezinárodním dopadům a celosvětově komplikované situaci jsme...

Výběr článků

Načítám