Hlavní obsah

Reality show na život a na smrt. Tady Vary uvede íránský film Jalda, noc odpuštění

Novinky, Zbyněk Vlasák

Přehlídka Tady Vary se rychle blíží. Na začátku července zavítá s šestnácti filmy do skoro stovky kin po celé republice. Jedním z potenciálních hitů by zde mohl být vítěz amerického festivalu Sundance, snímek Jalda, noc odpuštění.

Foto: KVIFF

Z filmu Jalda, noc odpuštění

Článek

Nastává Jalda, íránský svátek oslavovaný v den zimního slunovratu, kdy je noc nejdelší za celý rok. Do televizního studia právě policejní auto přiváží mladičkou Maryam s pouty na rukou. Bude hlavní hvězdou dalšího dílu reality show íránské televize.

Mayram zabila svého postaršího bohatého manžela Nassera, byla za to odsouzena k smrti oběšením. Její jedinou šancí, jak si zachovat život, je podle íránského práva a náboženských zvyklostí najít odpuštění u nebožtíkovy rodiny, konkrétně Nasserovy dcery z prvního manželství Mony.

Přičemž to má proběhnout za přítomnosti televizních kamer. Zdá se vám to přitažené za vlasy? No podobný pořad se v íránské televizi skutečně vysílá.

„Normálně se na televizi nedívám, maximálně na zprávy. Ale při práci na scénáři Jaldy mi kamarád doporučil, ať se kouknu na tenhle pořad, jehož hlavní téma je stejně jako u mého filmu odpuštění,“ vyprávěl íránský režisér snímku Massoud Bakhshi v rozhovoru pro server Geeks of Color.

„Zhlédl jsem epizodu, kde se otec nakonec rozhodl vrahům svého syna, který zemřel při pouliční rvačce, neodpustit a nezachránit je před oprátkou. Byl jsem z toho v šoku a rozhodl se, že ten pořad použiju jako rámec pro příběh svých postav. Následně jsem se dozvěděl, že je to v Íránu velmi populární program. Nechápu, jak se lidé můžou dívat a užívat si tak bolestnou věc, i když je to celé děláno ve jménu odpuštění a na konci může dojít k reálné záchraně odsouzeného.“

Rodinná tragédie i obraz společnosti

Televizní diváci se ve filmu nejen dozvědí podrobnosti případu. To, že Maryam byla původně dcera řidiče svého budoucího manžela Nassera. Že jí jeho bohatá rodina pomohla najít zaměstnání. Že ji nakonec Nasser požádal, aby se stala jeho ženou. Že s ním otěhotněla, ale on dítě nechtěl.

A tak že ona manžela ve vzteku napadla a zabila. Publikum se také může těšit na vystoupení populárních herců a zpěváků.

„Výsledný film se od originálního pořadu vlastně moc neliší, změnil jsem jen drobnosti. Hodně lidí na jediné uskutečněné íránské projekci snímek neocenilo právě proto, že se tolik podobá oné televizní šou. Většinou ani nepochopili ten kritický osten, který v mém filmu je, což je samozřejmě škoda,“ říká Massoud Bakhshi.

„Při psaní scénáře ale na publikum a jeho pocity moc nemyslím, jde mi hlavně o autenticitu postav a příběhu. Nejdůležitější je sdělovat pravdivý a upřímný obraz společnosti, ve které žijeme, i když se to pak některým lidem nebude líbit.“

Bakhshi podivný televizní rámec využil pro vyprávění příběhu jedné rodinné tragédie, ale zároveň i popis hloubky propasti mezi chudými a bohatými v íránské společnosti, toho, jak v ní funguje spravedlnost, a hlavně jakou patologickou roli mohou v otázkách života a smrti sehrát média, jaký mají dopad na naše životy a myšlení.

Film Jalda, noc odpuštění se bude na Tady Vary promítat 4. července.

Reklama

Související články

Karlovarský festival letos nebude

S ohledem na přetrvávající opatření vlády v souvislosti s koronavirovou krizí a kvůli jejím mezinárodním dopadům a celosvětově komplikované situaci jsme...

Výběr článků

Načítám