Hlavní obsah

PRVNÍ DOJMY: Hypnóza. Severská satira o tom, jak skoncovat se společenskou přetvářkou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Všichni hrajeme divadlo,“ vysvětlil sociolog Erving Goffman způsob, jak se nuceně chováme v přítomnosti ostatních. Co nastane, když společenské role opustíme a dáme průchod našim pocitům a impulzům? O tom je skandinávská satira Hypnóza z hlavní soutěže karlovarského festivalu. V jedné z hlavních rolí září Herbert Nordrum, známý z hitu Nejhorší člověk na světě.

Foto: Totem Films

Ukázka z filmu Hypnóza

Článek

André (Herbert Nordrum) a Vera (Asta Kamma Augustová z dramatu Všechny mé dopisy spal), protagonisté Hypnózy, se zprvu jeví jako sladěný pár v soukromí i v práci. Společně vyvíjejí aplikaci zaměřenou na ženské reprodukční zdraví.

Zdánlivě vyrovnanou Veru ale tíží stres, který se rozhodne vyřešit hypnoterapií. Ta ji však psychické zátěže zbaví natolik, že ženu partner skoro nepoznává.

Hrdinové, které čeká důležitá prezentace jejich medicínského projektu v rámci pitching fóra, se začnou rozcházet ve svých představách a názorech na to, kterak společné dílo posunout vpřed a dotáhnout do zdárného konce. Vera je čím dál nonšalantnější a na přirozeně upjatějšího a zodpovědnějšího Andrého padá tíha, jak zapeklitou situaci s grácií vyřešit. Jenže chybně zvolí pravděpodobně nejsnadnější cestu – Veru z kooperace zcela vynechá.

Na poli kinematografie debutující režisér Ernst De Geer a jeho spoluscenárista Mads Stegger dobře nasnímali aspekty trapnosti a svázanosti sociálních rolí, které zažíváme takřka nonstop, a zarámovali je do atraktivního prostředí trošku snobských startupů. Jejich vize ale občas zacházejí až za hranu snesitelnosti, což se definitivně potvrdí v závěrečné, zcela absurdní scéně, která se publiku asi nejvíc vypálí do paměti.

Pro Augustovou však podle jejích slov na pohled nepříjemné scény moc těžké nebyly. „Na roli jsem se dopředu příliš nepřipravovala. Bylo pro mě osvobozující, skoro jako sen, chovat se takto impulzivně. Práce mě ohromně bavila,“ prozradila herečka po uvedení snímku ve Varech s tím, že se na place také hodně improvizovalo.

Dokázali by se však s naprostou svobodou chovat i ve vlastním životě? Herecký tandem se shodl, že nikoliv. „Jsem totiž posedlý tím, abych se všem líbil,“ pronesl s nadsázkou Nordrum. „Já bych si to zas příliš uvědomovala,“ upřesnila Augustová.

Může se vám hodit na Firmy.cz: HOTEL THERMAL****

Reklama

Výběr článků

Načítám