Hlavní obsah

Na karlovarský festival dorazí herci ze Zelené míle nebo Rockyho

Novinky, zbn

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vedení MFF Karlovy Vary odhalilo dalších několik tvůrců, kteří na západě Čech osobně uvedou své filmy. Nechybí mezi nimi v Česku velmi oblíbení Kim Ki-duk a Jerzy Stuhr nebo velká naděje zámořského filmu Cary Joji Fukunaga.

Foto: ČTK

Burt Young (vpravo) se Sylvesterem Stallonem

Článek

Soutěžní snímek Spoluautor režiséra Martina Donovana uvede také herec David Morse. Toho znáte spíše z vedlejších rolí, ale v o to slavnějších filmech. Zmiňme sci-fi 12 opic, film Seana Penna Křižovatka smrti, objevil se také v akční Skále, v Zelené míli, kde ztvárnil dozorce Brutuse Howella, nebo v muzikálovém dramatu Larse von Triera Tanec v temnotách.

Foto: ČTK

Herec David Morse

Dalším hostem bude americký herec Burt Young, který přijede k snímku Win Win režiséra Toma McCarthyho. Zlomový okamžik jeho kariéry přišel v roce 1976, kdy poprvé spolupracoval se Sylvesterem Stallonem na filmu Rocky. Vytvořil zde roli Rockyho budoucího švagra Paulieho.

Úloha mu vynesla oscarovou nominaci a Burt Young pak spolupracoval se Stallonem na všech pokračováních ságy o nezlomném boxerovi. Objevil se také ve filmu Tenkrát v Americe od Sergia Leoneho nebo v televizním seriálu Rodina Sopránů.

Stuhr přijede s italským filmem o papeži

Z poněkud bližších končin přijede do Karlových Varů Jerzy Stuhr, který proslul zejména rolemi ve filmech polských legend Andrzeje Źulawského, Krzysztofa Kieslowského a Juliusze Machulského. Popularitu mu vynesly role v komediálních filmech Sexmise a Kingsajz. Kromě herectví se věnuje také režii, v roce 1995 přivezl do Varů svůj první film Seznam cizoložnic, v roce 2000 si odtud odvezl Zvláštní cenu poroty ex aequo za snímek Velké zvíře.

Stuhr se objevuje také v novém filmu italského režiséra Nanniho Morettiho Habemus papam, který diváci najdou v sekci Horizonty a který polský herec ve Varech uvede.

Přijede i Cary Joji Fukunaga, který okouzlil Vary už před dvěma lety 

Soutěžní snímek Restaurátor pomůže představit jeden z nejpopulárnějších izraelských herců Sasson Gabai, držitel Evropské filmové ceny za výkon ve filmu Kapela přijela. Kromě něj si zahrál i v psychologickém dramatu Bez dcerky neodejdu nebo v akčním Rambovi III. Malý klenot, další snímek z hlavní soutěže, pak uvede italský herec Remo Girone. U nás je známý především díky roli mafiána Carridiho v kultovním seriálu Chobotnice, v němž účinkoval více než deset let.

K zahajovacímu filmu celého festivalu Jana Eyerová přijede kromě už dříve ohlášené Judi Denchové také režisér Cary Joji Fukunaga. Ten v roce 2005 uvedl na festivalu Sundance svůj krátkometrážní autorský debut Victoria para Chino, který dostal přes dvacet mezinárodních ocenění, včetně studentského Oscara.

S celovečerní hranou prvotinou Sin nombre získal režisér na festivalu Sundance v lednu 2009 ceny za režii a kameru. O šest měsíců později ji s úspěchem osobně představil publiku MFF Karlovy Vary.

Vrací se i Kim Ki-duk

Korejec Kim Ki-duk patří k ve světě nejznámějším asijským režisérům, zčásti také díky karlovarskému festivalu, který jeho tvorbu soustavně sleduje.

Foto: ČTK

Režisér Kim Ki-duk

V roce 2002 zde byl představen jeho tvůrčí profil, v dalších letech vždy jeho nejnovější dílo, přičemž v roce 2003 v soutěžní sekci film Pobřežní hlídka. Letos MFF Karlovy Vary uvede snímek Arirang, kterým se Kim po pauze vrací k natáčení a který byl v premiéře uveden na festivalu v Cannes, kde vyhrál sekci Un Certain Regard ex aequo.

Karlovarský festival proběhne mezi 1. a 9. červencem.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám