Hlavní obsah

Michael Caine: O Batmanovi jsem před natáčením nic nevěděl

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Před šesti lety získal na MFF Karlovy Vary film Paola Sorrentina Mládí, kde Michael Caine ztvárnil jednu z hlavních rolí, Cenu diváků deníku Právo.

Michael Caine uvádí film BestselleryVideo: Novinky

 
Článek

Letos přijel tento vynikající osmaosmdesátiletý britský herec do Varů převzít Křišťálový globus za mimořádný přínos světové kinematografii a den poté uvedl ve Velkém sále Thermalu světovou premiéru filmu Best Sellers debutující režisérky Liny Roesslerové.

„Když jsem přišel první den na natáčení, uviděl jsme tam nádhernou herečku, ale ptal jsem se, kde je režisérka. A ona mi řekla „To jsem já.“ „Panebože, vy byste měla v tom filmu hrát, ne ho režírovat, jste nádherná,“ řekl jsem jí.

Michael Caine: Nikdy jsem nečekal, že se stanu filmovou hvězdou

MFF KV

Když totiž vidíte někoho tak krásného, napadne vás, že možná nebude mít velký talent. Ale ona je opravdu fantastická a natočila skvělý film,“ řekl Caine na úvod, a po projekci poskytl Právu rozhovor.

Natočil jste hodně přes stovku filmů, mezi nimi například „batmanovskou“ trilogii Christophera Nolana Batman začíná, Temný rytíř a Temný rytíř povstal, Slečna Drsňák, Pravidla moštárny nebo Kingsman: Tajná služba. Máte mezi nimi některé nejoblíbenější?

Mám. Muže, který chtěl být králem, Alfie, z nedávných pak Mládí Paola Sorrentina, za kterého jsem dostal Evropskou filmovou cenu, ale v Anglii a v Americe ho ignorovali. Hrál jsem tam velmi nóbl muže, a myslím, že jsem ho zahrál i s tou nádhernou angličtinou dobře, ale v tam jsem za to nic nedostal. A za Pravidla moštárny jsem dostal Oscara, ale v Anglii to zase mělo špatné recenze.

Muže, který se chtěl stát králem, máte rád kvůli Seannovi Connerymu?

Taky, ale hodně i kvůli Johnu Hustonovi, což byl můj velký přítel a úžasný režisér. Není nikdo jako John. Ale taky nebyl nikdo jako Sean. Poznali jsme se, když mi bylo 22 let, v londýnském divadle a stali jsme se celoživotními přáteli.

Michael Caine uvedl v Karlových Varech novinku Bestsellery: Děkuji vám, že jste tu také

MFF KV

Velkým a slavným projektem byl třídílný Nolanův Batman. Jak na něj vzpomínáte?

Jedna z nejsilnějších vzpomínek se váže ke castingu. Byl jsem na tehdy chalupě, byla neděle a někdo zazvonil. Otevřel jsem, a tam stál muž, který se představil jako režisér. Pozval jsem ho dál a on mi řekl, že chce, abych hrál sluhu Batmanovi. Zeptal jsem se: „Sluhu? To budu ohlašovat večeře a ptát se, kdo by si dal vodku?“A on řekl, že ne, že bych byl batmanův kmotr, takže je to poněkud větší role...

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jiří Bartoška, Michael Caine a jeho žena Shakira Caine.

Natáčení pak bylo úžasné, až na to, že jsem přišel na plac a vůbec jsme ve scéně, kterou jsme měli točit, ničemu nerozuměl. Nic jsem o Batmanovi nevěděl, a ptal jsem se, co se to kolem mě děje. Režisér odpověděl, že mi všechno vysvětlí, až to zahraju.

Celý rozhovor se Sirem Michaelem Cainem najdete v pondělním vydání deníku Právo.

Reklama

Výběr článků

Načítám