Hlavní obsah

RECENZE: Miloš Forman, muž za sklem

Novinky, Stanislav Dvořák

Forman vs. Forman je čistě archivní dokumentární film Heleny Třeštíkové a Jakuba Hejny, který vzdává hold našemu nejslavnějšímu režisérovi. Sám Forman, který loni zemřel, už na něm nemohl spolupracovat.

Foto: Kviff

Danny DeVito, Miloš Forman a Jack Nicholson

Článek

Pozitivem snímku je množství materiálu z dětství, které nemusí být pro širokou veřejnost úplně známou kapitolou, hlavně pak rozsah rodinné válečné tragédie, která režiséra navždy ovlivnila. Příliš brzy ztratil domov a pak už si podle vlastních slov navždy připadal jakoby „za sklem“, jako vnější pozorovatel, cizinec.

Forman při povrchním letmém pohledu vypadá jako filmový génius, kterému to všechno šlo samo, jako dítě štěstěny, „ten úspěšný z Ameriky“, ale dokument, stejně jako knihy o něm, líčí jiný příběh. Prožil mnoho zklamání, neúspěchů soukromých i filmových.

Chudý imigrant ležící v New Yorku na posteli ve skromném hotýlku, odtržený od rodiny, trpící depresí a odcizením, to není obraz amerického snu. Jeho první film Američané nepochopili a československá sláva za oceánem nic neznamenala, tak mladý režisér zjistil, že v USA se bude muset především uživit.

Dokument střídá ukázky z filmů a záběry ze soukromí, kde Forman v teplákách vysvětluje svá rozhodnutí, naznačuje životní postoje, vzpomíná na osobnosti, které ho formovaly nebo mu nějak pomohly.

Pro cizince, který moc nerozumí filmu, je to dobrý startovní dokument, který ho možná inspiruje k zájmu o Miloše Formana. Z toho důvodu lze chápat časté připomínání Václava Havla, Formanova kumpána z dětství, který ve světě stále rezonuje jako nejvýznamnější český politik všech dob.

Pro toho, kdo trochu zná Formana, dokument nic nového nepřináší. V rychlosti vystihuje hlavní myšlenky známých filmů, je to ale opravdu pohled z rychlíku. Některé filmy navíc úplně vynechává. Vhodným řešením by zřejmě bylo udělat spíše dvoudílný dokument. Copak na vystižení osobnosti typu Formana stačí 78 minut?

Celkové hodnocení: 70 %

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám