Hlavní obsah

Ewan McGregor dostal ve Varech cenu a uvedl svůj film Druhá šance

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karlovy Vary
Aktualizováno

Do Karlových Varů dorazil v sobotu herec Ewan McGregor. Do dějiště 57. ročníku mezinárodního filmového festivalu přijel se svou ženou. Zhruba kolem půl jedenácté večer uvedl ve Velkém sále hotelu Thermal snímek Druhá šance. Z rukou Jiřího Bartošky převzal Cenu prezidenta MFF KV.

Živě: Ewan McGregor uvádí v karlovarském Thermalu film Druhá šanceVideo: Novinky

 
Článek

„Splnil se mi sen, vždycky jsem chtěl být hercem,“ řekl divákům ve Velkém sále s tím, že další splněný sen se mu vyplnil tím, že si mohl zahrát před kamerou se svou dcerou Clarou. Přiznal se také, že nacvičoval pár vět česky, ale nezadařilo se, protože to vypadalo tak, jako by měl zdravotní indispozici.

Film s Clarou

Clara McGregorová je u filmu Druhá šance rovněž autorkou námětu a producentkou. Ewan McGregor je zase výkonným producentem snímku. Ten zachycuje cestu, na níž „nechybějí nečekaná setkání, ale především návrat k sobě samým a obnovení vzájemného vztahu po období odcizení“.

Ewan McGregor

  • Narodil se 31. března 1971.
  • Kariéru započal v 90. letech po studiu na Guildhall School of Music and Drama v televizních seriálech. Záhy začal spolupracovat s režisérem Dannym Boylem. Za roli v černé komedii Mělký hrob (1994, Shallow Grave) získal Empire Award pro nejlepšího britského herce. Senzaci znamenal jejich Trainspotting (1996).
  • V roce 1999 se mu otevřela cesta do Hollywoodu. Poprvé vytváří roli Obi-Wan Kenobiho v kultovní sci-fi sérii George Lucase Hvězdné války: Epizoda I – Skrytá hrozba. Následovaly filmy Černý jestřáb sestřelen (2001) a Moulin Rouge! (2001). Za ten Ewan McGregor obdržel Evropskou filmovou cenu za přínos světovému filmu.
  • Nezapomenutelný byl i ve snímcích Velká ryba (2003), Ostrov (2005), Hranice života (2005), Kasandřin sen (2007), Andělé a démoni (2009), Muž ve stínu (2010), Lov lososů v Jemenu (2011), Nic nás nerozdělí (2012), ...
  • V roce 2016 debutoval jako režisér snímkem Americká idyla. Rok nato se vrátil ke spolupráci s Dannym Boylem – T2 Trainspotting.
  • Úspěšný je i v seriálech. Za roli ve třetí řadě Farga (2017) získal Zlatý glóbus pro nejlepšího herce v minisérii a TV filmu. Zářil i v seriálu Netflixu Halston. Roli vesmírného guru Obi-Wan Kenobiho si zopakoval ve stejnojmenném seriálu z roku 2022, který uvedl Disney+. Seriál se stal nejsledovanějším pořadem této platformy.
  • Nyní točí historickou minisérii Gentlemen in Moscow, kterou rovněž produkuje.

Na karlovarský festival přijedou Ewan McGregor a Alicia Vikanderová

MFF KV

RECENZE: Černý humor v Trainspottingu 2 pořád funguje

Kultura

Reklama

Výběr článků

Načítám