Hlavní obsah

Karlovarský festival uvede globální experiment, snímek Život v jednom dni

Právo, Kateřina Farná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Díky sociálním sítím už vzniklo množství projektů mapujících jeden den, týden či rok v životě jedince nebo i mezinárodní skupiny. Mnohem směleji se do podobného počinu pustil skotský režisér Kevin Macdonald a jako producent slavný Ridley Scott. Vznikl velkolepý experiment Život v jenom dni, který bude uveden na karlovarském filmovém festivalu.

Článek

Dokumentární snímek Život v jednom dni měl premiéru letos na festivalu Sundance a pojednává o 24. červenci 2010 tak, jak jej viděli uživatelé YouTube ze 197 zemí světa.

„Život v jednom dni bude něco jako časová schránka, která budoucím generacím ukáže, jak se žilo 24. července 2010. Je to jedinečný experiment v oblasti sociální kinematografie,“ uvedl režisér Kevin Macdonald (Poslední skotský král, Pád do ticha, Na odstřel), který byl hostem loňského festivalu v Karlových Varech.

Foto: Jan Handrejch , Právo

Novinkou režiséra Kevina Macdonalda bude film o římské říši.

Devadesátiminutový globální portrét konkrétního dne vznikl výběrem z 80 tisíc klipů z celého světa – tedy 4500 hodin materiálu. Fanoušci tohoto internetového projektu své záběry natáčeli na profesionální kamery i mobilní telefony, zaznamenávali denní stereotypy i zcela výjimečné momenty. Mimo jiné se ve filmu objeví také narození žirafy v pražské zoo.

Reklama

Výběr článků

Načítám