Hlavní obsah

Jsme jedné krve aneb Loajalita k rodině jako skutečné nebezpečí

Novinky, Lucie Sieglová

Dánský snímek Jsme jedné krve, který bude v českých kinech uveden v rámci přehlídky Tady Vary 5. července 2020, je celovečerním režijním debutem Jeanette Nordahl s výbornou Sandrou Guldberg Kampp v hlavní roli.

Foto: KVIFF

Zleva Sandra Guldberg Kampp, Elliott Crosset Hove, Besir Zeciri, Sidse Babett Knudsen a Joachim Fjelstrup jako hlavní hrdinka Ida a její teta a bratranci ve filmu Jsme jedné krve

Článek

Film začíná autonehodou, při níž hlavní hrdinka Ida přijde o matku. Sedmnáctiletá dívka je poté svěřena do péče své tety (Sidse Babett Knudsen), která žije se třemi dospělými syny.

Divák přitom už od samého začátku, při prvním kontaktu matky s jedním ze synů, tuší, že v této domácnosti to nebude tak idylické, jak se zdá... Toxické vztahy, které v rodině panují, ale vyplouvají na povrch postupně.

Matka zde vládne pevnou rukou, takže když rozhodne, aby dívku všichni přijali, stane se tak. Jsou přece jedné krve... Na povel teenagerku muži také zahrnou do rodinného byznysu, který nerespektuje zákony, a Ida se rychle zaplétá do praktik manipulativních příbuzných.

Téma rodiny Jeanette Nordahl, jak uvedla, velmi zajímá. Ve svém filmu do jejího středu umístila ženu, matku.

„Ve filmu Jsme jedné krve je jasná hierarchie, matriarchát s postavou Bodil, již ztvárnila Sidse, na vrcholu. Její synové skáčou, jak matka píská. Nejstarší udělá, co řekne, prostřední víc zlobí, a nejmladší je v podstatě jen přerostlé dítě, jehož slovo nemá váhu. Navzdory rozdílnosti je však pojí loajalita k rodině. A přesně v tom tkví i skutečné nebezpečí,“ uvedla režisérka pro web Cineuropa.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám