Hlavní obsah

Filmové pobídky letos zatím za 7,5 miliardy

Právo, Andrea Zunová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Filmové pobídky zatím v letošním roce přinesly České republice 7,5 miliardy korun. Loni v pandemickém roce to bylo pět miliard korun a v roce 2019, tedy v době předcovidové, devět miliard. Uvedla to při panelové diskusi pořádané v rámci karlovarského filmového festivalu ředitelka Státního fondu kinematografie Helena Bezděk Fraňková.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr kultury Lubomír Zaorálek debatuje v panelu Státního fondu kinematografie v rámci programu karlovarského filmového festivalu v úterý24. srpna 2021.

Článek

Fond kinematografie upozorňuje, že je třeba změnit způsob financování filmových pobídek. Problémem je podle něj jeho finanční nestabilita, kdy výše dotace ze státního rozpočtu účelově určená na filmové pobídky je závislá na každoročním vyjednávání a politické ochotě podpořit filmový průmysl.

Ministr kultury Lubomír Zaorálek, další účastník debaty, uvedl, že je potřeba zájem zahraničních filmařů udržet. Podle něj je důležité, aby u nás našli odpovídající zázemí nejen filmařské, ale i řemeslné, stravovací, ubytovací a další.

Byl by podle svých slov rád, kdyby se podařilo navázat na seriály Cirkus Humberto, Nemocnice na kraji města nebo pohádku Tři oříšky pro Popelku, o které byl velký zájem v zahraničí v dobách před rokem 1989. „Neznamená to ale, že bych chtěl vrátit normalizaci,“ dodal.

Velký úspěch v zahraničí měl současný seriál #Marty Is Dead, který loni získal mezinárodní cenu Emmy, upozornil při diskusi jeho producent Vratislav Šlajer z Bionautu. Ten nyní připravuje druhou sérii teenagerského webseriálu.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám