Hlavní obsah

Festivalový vlak míří za filmovými kulisami a za Holkama z porcelánu

Karlovy Vary

Již popáté vyrazil v rámci doprovodných akcí Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech Festivalový vlak. O víkendu odjížděl ve 13 hodin z karlovarského dolního nádraží do Lokte nad Ohří, který velmi často slouží filmařům jako ojedinělá kulisa pro jejich snímky. V pondělí a úterý pak za Holkama z porcelánu do Nové Role, kde nejenom na děti navíc čeká Porcelánová školička, ve které si mohou dekorovat třeba hrnek.

Festivalový vlak míří za filmovými kulisami a za Holkama z porcelánuVideo: Rudolf Voleman, Právo

 
Článek

„Na první jízdu se přihlásilo dopředu zhruba třicet lidí,“ uvedl Jaroslav Dolina za pořádající společnost Archa Loket. Nakonec ale přímo k vlaku přišlo zájemců o něco více. „Festivalovým vlakem jedeme poprvé,“ uvedla Petra Odlasová z Kladna, která na MFF dorazila s rodinou již v pátek.

„Pro Festivalový vlak jsme se rozhodli proto, že chceme vidět město Loket. Jsme tady s dětmi, a tak jsme si říkali, že by nás to zajímalo. A navíc jsme tam ještě nikdy nebyli,“ pokračovala. „No a také jsme chtěli na chvíli pryč z Karlových Varů, kde je opravdu hodně lidí,“ dodala Kladenačka.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Rodina Odlasových (vlevo) čekala na peróně karlovarského dolního nádraží před odjezdem Festivalového vlaku do Lokte.

To ale neznamená, že by rodina šidila návštěvu festivalových kinosálů. „V kině jsme byli dvakrát. Jeden film se nám líbil a druhý ne - byl totiž čtyřhodinový - to bylo na nás moc,“ omlouvala se pohledem Odlasová, která bude na MFF do neděle. Její syn Lukáš s přítelkyní se ale vraceli již v sobotu. „Máme doma kočku Moritz a té by se stýskalo,“ vysvětlil, když se pomalu chystal nastupovat do Festivalového vlaku.

KVIFF: Doprovodné akce alias pojďte do divadla, na koncert či na výstavu

MFF KV

Dolina vysvětloval, jak Festivalový vlak funguje. „Festivalový vlak je výletní vláček vypravený pro návštěvníky karlovarského festivalu do míst v okolí, která jsou nějakým způsobem spojená s natáčením filmů,“ uvedl producent.

„V letošním roce jsme se rozhodli pro historické město Loket, kde se točila spousta zajímavých filmů. Naposledy letos to byla pohádka Nosáč na loketském hradě,“ pokračoval producent s tím, že v Lokti se v minulosti natáčely filmy jako například Na západní frontě klid, Vlak štěstí a naděje nebo Rafťáci. „V Lokti je na programu prohlídka historického centra, kde se filmů natáčelo nejvíce,“ poznamenal Dolina s tím, že účastníci akce dostanou v hotelu Bílý kůň drobné občerstvení v podobě nápoje.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Jaroslav Dolina (v bílé košili) a jeho manželka Růžena s cedulí nad hlavou směřují v odbavovací hale Českých drah účastníky Festivalového vlaku.

Festivalový vlak má ale dva cíle. „Pak také jezdíme do porcelánky do Nové Role, která připomíná filmovou kulisu snímku Holky z porcelánu, byť se tento film tedy točil v porcelánce v Klášterci,“ dodal Dolina.

„Součástí výletu je rovněž tvůrčí program pro děti v podobě Porcelánové školičky, kterou je Archa Loket provozovatelem,“ doplnil s tím, že účast na akci stojí dospělého při festivalu zvýhodněné vstupné 120 korun a děti 70 korun.

FOTO: Slavnostní zahájení 55. ročníku MFF KV

MFF KV

Každý účastník si k tomu kupuje ještě jízdenku, která stojí podle ceníku Českých drah, a to včetně slev. „Za pět let, kdy akci pořádáme, se Festivalovým vlakem svezlo na tisíc účastníků této doprovodné akce festivalu,“ uzavřel Dolina.

Reklama

Výběr článků

Načítám