Hlavní obsah

Dopravci posílí spoje na začátek festivalu

Právo, Rudolf Voleman

Oslovení dopravci chystají na pátek 30. června, kdy zahajuje karlovarský filmový festival, posílení svých autobusových spojů z Prahy do Karlových Varů. Už v úterý dopoledne byla totiž vyprodaná všechna místa největšího dopravce na této lince společnosti Student Agency. Za hvězdami festivalu je ale možné přijet pohodlnějším vlakem. České dráhy slibují, že mohou přidat vagóny nebo dokonce spoje.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Vary se již připravují na zahájení akce.

Článek

„V pátek je nyní situace taková, že jsou všechny spoje vyprodány,“ uvedl mluvčí společnosti Student Agency Aleš Ondrůj, podle kterého firma už přitom posílila linku pěti spoji navíc, takže jich jenom v pátek vypravuje v součtu pětadvacet.

„Navíc se ten nápor kombinuje s koncem školního roku, víkendem a svátky v příštím týdnu,“ vysvětloval. „Budeme to dále posilovat, ale je to závislé na sehnání kapacity,“ pokračoval Ondrůj, podle kterého lze reálně uvažovat už pouze o asi dvou třech posilových autobusech.

Doporučuje, aby lidé sledovali průběžně rezervační systém, aby si včas jízdenky stačili zajistit. Další volná místa by se mohla objevit v případě, že někdo rezervaci zruší.

Plná je i sobota

Podobná situace je i v sobotu dopoledne. Volná sedadla byla v autobusech až od půl třetí odpoledne. Na lince Praha Karlovy Vary jezdí ojediněle i jiní soukromí dopravci, u kterých je ale jízdné dražší.

Ani tam ale nebylo podle zjištění Práva příliš volných míst. O jeden spoj posílil v pátek linku z Prahy do Karlových Varů Dopravní podnik Karlovy Vary (DPKV), ale oba spoje byly už až na jedno sedadlo také vyprodané.

„Budeme o dalším případném posílení linky jednat ve středu. Vzhledem k tomu, že nasazujeme festivalové vozy na třech linkách přímo v Karlových Varech, tak musím na rovinu přiznat, že si nejsem jistý, že budeme mít dost vozů, abychom je nasadili na linku Praha - Karlovy Vary,“ uvedl ředitel DPKV Lukáš Siřínek.

Rychlíky z Prahy

Cestování za hercem Casey Affleckem nebo skladatelem Jamesem Newtonem Howardem, který bude mimo jiné v pátek večer před hotelem Thermal dirigovat ve světové premiéře část své hudby k filmu Fantastická zvířata a kde je najít v podání Českého národního symfonického orchestru, bude proto zřejmě nejjednodušší vlakem. Rychlíky z Prahy jezdí každé dvě hodiny.

Oproti Student Agency je u Českých drah (ČD) sice jízdné bez slev téměř dvojnásobné a rovněž cesta trvá o hodinu déle, ale vlaky podle šéfa osobní dopravy ČD v Karlovarském kraji Vladimíra Omelky nabízí více prostoru a pohodlí.

„Nasadili jsme nové vagóny, což si myslím cestující ocení,“ uvedl Omelka, podle kterého je cestování po železnici ekologičtější a tudíž společensky zodpovědnější.

„Kdyby bylo míst nedostatek, jsme připraveni posílit vlaky dalšími vozy,“ uzavřel Omelka, podle kterého po dokončení rekonstrukce karlovarského horního nádraží v příštím roce by nebylo od věci zavést do Karlových Varů spoj vlakem Pendolino.

Reklama

Výběr článků

Načítám