Hlavní obsah

Do Varů se sjeli designéři, nabízejí i punčocháče s mravenci

Právo, Rudolf Voleman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podomácku připravovaný heřmánkový šampón pro blondýnky, šperky z netradičních materiálů, šaty z bambusu nebo voňavé domácí koláče. To vše nabízí pětapadesát designérů z tuzemska a Slovenska o tomto víkendu v budově Střední zdravotnické školy v Zahradní ulici, která stojí hned naproti Thermalu za řekou Teplá.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Punčocháče s mravenci

Článek

„Vystavují zde čeští a slovenští tvůrci originálních věcí, které nepatří k hromadné konfekci, představujeme zde jedinečné kolekce,“ uvedl pořadatel marketu Michal Šípek z Ostrova na Karlovarsku.

„Řekli jsme si s manželkou, která rovněž tvoří originální věci, s kterými jezdíme na podobné trhy po republice, že na festival přijíždí hodně lidí, kteří hledají takový alternativní styl tvorby, jaký zde představují autoři,“ vysvětloval Šípek.

Tržnice je rozprostřena v přízemních prostorách školy včetně tělocvičny a rovněž ve dvoře za objektem. „Vyrábíme podomácku  mýdla, šampóny a kosmetiku. Například na intimní části těla, na prohřátí, na celulitidu nebo třeba šampón pro blondýnky. Po umytí jim zesvětlí vlasy,“ popisovala Sára Řezníčková výrobky značky Naturinka.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Potřebujete náúšnice?

„Prodáváme oblečení na internetu a sem jsme přijely, aby si každý mohl na naše ekologické a zdraví prospěšné oděvy sáhnout,“ uvedla Adéla Stonjeková z firmy Česká biomóda s tím, že všechny jejich výrobky jsou ze sta procent z biobavlny či bambusu.

„Hlídáme si například, aby námi nakupovaná bavlna byla z oblastí, kde nemusí na plantážích pracovat děti, kde jsou slušné mzdy, kde výrobce nebere vodu v místech, kde je jí nedostatek. Každý, kdo si koupí naše oblečení, tak může mít čisté svědomí,“ dodala Stonjeková.

Zajímavý a příjemný byl pohled na nástěnné hodiny vyrobené na gramofonových deskách. „Jsme firma Love Music a přijeli jsme z Brna,“ hlásil prodejce. Mravenci lezoucí po žluté punčoše a další netradiční vzory nabízela Tereza, která dekoruje své punčocháče pod značkou Pipipunk. „Každý si zde může vymyslet svůj návrh vzoru na punčocháče,“ uvedla Tereza. „Sítotiskem je pak přenášíme na punčochy speciální barvou, která se neláme,“ popisovala.

Na tržnici je k vidění celá řada šperků a broží, ale je tady také možné ochutnat domácí koláč, pannini nebo kuskus. Myslí zde i na zdraví. „Dovážím z USA balzámy na rty, které mají tradici 120 let,“ ukazovala prodavačka.

Market je v sobotu otevřený do 20 hodin a v neděli od 10 do 17 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám