Hlavní obsah

Diváci festivalu zatím spíš věci ztrácejí, než nalézají

Právo, Rudolf Voleman

Diváci letošního 47. ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech zatím v jeho průběhu spíše věci ztrácejí, než nalézají. Vypovídají o tom statistiky informačního centra festivalu ve vestibulu karlovarského hotelu Thermal, kde je místo pro ztráty a nálezy již tradičně zavedeno.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Brýle? Knihu? Deštník? To vše najdete v karlovarských ztrátech a nálezech.

Článek

„Zatím evidujeme zhruba třicet nahlášených ztrát věcí a pouze asi dvacet nálezů,“ uvedla Magda Bendová z festivalového infocentra. „Myslím, že ten počet je tak srovnatelný s loňským průběhem festivalu,“ dodala.

Všeobecně lze ze statistik vyvodit, že více věci ztrácejí Češi než zahraniční návštěvníci festivalu. „Jako první nám byla nahlášena ztráta stanu, který měl stát někde u Thermalu. Ale myslím, že se spíše jednalo o krádež, než o ztrátu,“ pokračovala Bendová.

Ztrácejí se nejrůznější předměty. „Nejčastěji ale telefony Nokia,“ konstatovala. „Z těch nalezených věcí se tu nejčastěji objevují sluneční brýle,“ dodala.

„Mezi předměty, které se ztratily a byly nám sem přineseny, jsou ale například také peněženky, foťák nebo dioptrické brýle. Také se tady našla kamera, ale pro tu si majitel ještě tentýž den přišel,“ popisovala Bendová s tím, že mezi často ztrácenými věcmi jsou také nejrůznější kousky oblečení. Hlavně mikiny.

Mezi kuriozity z nalezených věcí patří například kniha. „Nese titul Tajemství rodinného štěstí,“ ukazoval Jan Kleňha z festivalového infocentra. „Také nám sem přinesli dětskou láhev s pitím,“ dodal.

„Stalo se nám rovněž, že nám sem dali návštěvníci festivalu vstupenky na film, který se měl teprve promítat,“ poznamenal. Některé nálezy předalo informační centrum rovnou policii. „Našla se tady totiž jedna kreditní karta a také řidičský průkaz,“ uvedl Kleňha.

Na rozdíl od loňského roku ještě letos recepčním z infocentra nikdo za nalezenou věc žádným drobným dárkem nepoděkoval. Vloni přitom jeden z francouzských producentů odměnil recepční klíčenkou s Eiffelovou věží. Čokolád dostali nepočítaně. „Ale za to nám letos šťastní nálezci hodně děkují a jsou vděční,“ dodal Kleňha.

Reklama

Výběr článků

Načítám