Hlavní obsah

KVIFF: Ozdobou zahajovacího večírku festivalu budou šunky z komína

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šunky z komína na kosti od vyhlášeného regionálního řezníka Romana Krčmy budou hlavní ozdobou a lákadlem slavnostního večírku pořádaného v hotelu Thermal při zahájení letošního 57. ročníku Mezinárodního filmového festivalu (MFF) v Karlových Varech. Očekává se kolem devíti set hostů a nikdo nesmí odejít hladový nebo žíznivý. Právo a Novinky.cz jsou hlavními mediálními partnery MFF.

Foto: Jan Handrejch, Právo

V pátek 30. června 2023 byl slavnostně zahájen 57. Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech.

Článek

„Hned u vstupu do předsálí Velkého sálu dostanou návštěvníci občerstvení, které v podobě minerální vody poskytne společnost Mattoni,“ uvedl provozní ředitel Thermalu Břetislav Benda s tím, že současně každý zájemce obdrží malou skleničku šampaňského na přípitek.

„K dispozici budou také jednohubky - antipasty, šunky se sýry, než se lidé přesunou na slavnostní zahájení festivalu,“ pokračoval provozní ředitel s tím, že po půl jedenácté hlavní program skončí a začne hlavní raut. „Očekáváme devět set hostů,“ řekl Benda. „Připravovat pro ně budeme zhruba čtrnáct set studených fingefoodů, pět set fingefoodů teplých a necelých osm set teplých jídel na hlavní hotelové restauraci,“ prozradil.

Jídla do ruky

Kuchaři připraví pro hosty mimo jiné salátek Seaweed. „To je japonský salát z mořských řas, tedy speciální salátek, do kterého přijde dále rýžový ocet. Dochucuje se praženými sezamovými semínky a samozřejmě tam přijde mrkvička a barvená ředkev. Je to výborný a svěží salát,“ pochvaloval si Benda, který býval dříve šéfkuchařem Thermalu. Chybět nebude ani tuňák.

„Zprudka jej orestujeme a položíme na salátek, který bude dělaný z brambor ze Sila v Kalabirii a naložené je to v rozmarýnovém oleji. Samozřejmě, že do toho přijdou také sušená rajčátka a přidáváme tam i bylinky,“ popisoval Benda.

„Potom máme srnčí miňonky, které jsou podávány za studena v malinovém coulis, které se vyrábí tak, že se svaří maliny, přidá se tam sladké víno a oříšky, aby se to pak vykútrovalo. Uděláme k tomu chipsy z hrušky, které byly macerované ve vanilce, což tomu dodá takovou zvláštní chuť,“ poznamenal provozní ředitel.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Šéfkuchař hotelu Thermal Roman Nosek převzal od řezníka Romana Krčmy (zleva) jednu z pěti šunek od kosti z komína, které budou ozdobou zahajovacího festivalového večírku.

Farma Černíkův dvůr Vidhostice dodala jako obvykle kuřátka. „To jsou tři a půl kilová kuřata, které jsme připravili a naložili a budeme je dělat jako teplé fingerfoodů. Dělat je budeme s pestem z medvědího česneku. Když byla sezóny medvědího česneka, tak jsme si pesto dopředu připravili, protože jsme věděli, že tohle jídlo tady na zahájení festivalu bude,“ konstatoval Benda s tím, že se nezapomnělo ani na vegany: „Děláme vegan burgery z cizrny a červené řepy, které se budou podávat s lilkovým pestem a tahini pastou. Bude to pěkně naaranžované a ty chutě jdou k sobě, takže to bude opravdu pěkné a dobré jídlo.“

Kachna se zelím

„Zbytek je klasický standard, který po nás vždy chce pan Bartoška,“ uvedl Benda. „Zpátky jsme mu do jídelníčku vrátili kachnu s kedlubnovým zelím, které mu tu vždycky chutnalo. K tomu budou slaninové noky,“ popsal Benda. Mezi další teplá jídla bude patřit telecí filé mignon s čerstvým chřestem, portobello a šafránové brambory. „Grilovaný losos nesmí chybět. K tomu máme dýňovou pěnu a pečenou baby zeleninku,“ doplnil.

V nabídce bude také kompozice italských sýrů a salámů, včetně půl šišky parmazánu. „To hlavní ale bude šunka z komína od Romana Krčmy, který s ní vyhrál soutěž o regionální potravinu. Nevyudil nám malou, ale velkou na kosti. Dohromady máme čtyři. Už je tady máme a voní nám díky tomu řezničárna - ta vůně je fakt neskutečná,“ pochvaloval si. Stranou nezůstali ani cukráři Thermalu, kteří připraví různé dezerty, které se dobře konzumují z kelímků.

Tradičně menu zahajovacího večírku schvaluje prezident festivalu Jiří Bartoška, ale ten byl nyní v nemocnici s těžkou virózou. „Když jsem právě posílal první nabídku podoby rautu, tak se mi to hned vrátilo jako bumerangem. Chtěl jsem tam totiž navrhnout ještě nějaké lepší varianty, ale pak Bartoška je zastáncem tradiční kuchyně, nic moc nevymýšlet a vše ponechat v nějaké standardní podobě. Takže jsme to museli zkorigovat, ale hlavně počeštit a nechali jsme tam opravdu jen několik mezinárodních jídel, aby měli lidi možnost ochutnat i něco ze světa, nejenom tuzemskou kuchyni,“ uzavřel Benda.

Reklama

Výběr článků

Načítám