Hlavní obsah

Deník Právo a Novinky.cz jsou už 20 let hlavním mediálním partnerem filmového festivalu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přes stovku kvalitních snímků z celého světa, neustálé proudění filmových fanoušků, ale i návštěvy těch největších zahraničních hvězd stříbrného plátna. Tak každoročně vypadá Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary (MFF KV), který se pod vedením svého prezidenta Jiřího Bartošky vypracoval v jeden z nejprestižnějších světových filmových festivalů.

KVIFF a Právo (později i Novinky.cz), 20 let spolupráce.Video: Novinky

 
Článek

Veškerý festivalový cvrkot ve Varech pravidelně mapuje deník Právo a Novinky.cz. Už 20 let jsou hlavním mediálním partnerem MFF KV.

Deník Právo a zpravodajský server Novinky.cz se v roce 2004 staly hlavními mediálními partnery MFF KV poté, co tuto dohodu podepsali prezident festivalu Jiří Bartoška společně s šéfredaktorem deníku Právo Zdeňkem Porybným a šéfem Seznamu.cz Ivem Lukačovičem. Přímo u toho byl také výkonný ředitel prestižní filmové přehlídky Kryštof Mucha, který na tehdejší dobu zavzpomínal.

Spojuje nás láska k filmu

„S panem Bartoškou a s panem Porybným jsme seděli v hotelu a probírali jsme, zda by nestálo za to, abychom se pustili do spolupráce. Jak pro nás, tak pro deník Právo to byl poměrně odvážný krok,“ uvedl Mucha. „Významný mediální dům vám může pomoct, protože vědí některé věci dřív, vědí některé věci lépe, znají spoustu lidí a také dokážou o festivalu mluvit,“ doplnil.

Na začátek spolupráce, ze které se stalo úzké partnerství trvající dvě desítky let, zavzpomínala také marketingová ředitelka deníku Právo Stanislava Zajícová. Zdůraznila, že zejména pro Zdeňka Porybného byl karlovarský filmový festival vždy důležitou událostí, kterou chtěl co nejvíce podpořit.

„Pan Porybný měl k festivalu velký osobní vztah už před naším partnerstvím. Jezdil sem v podstatě každý rok, protože ho film baví, zajímá se o film, a troufám si říct, že je docela odborníkem na jednotlivé kinematografie,“ uvedla Zajícová.

„Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary je opravdu veliká událost. Myslím nejen v tom českém, ale určitě i evropském významu. Díky tomu, že sem přijíždějí velké filmové hvězdy, tak za ta léta, co my u toho také jsme, se festival stal známým i ve světě. Je to prestižní záležitost, že jsme u tak velké akce, jako je MFF KV,“ doplnila.

Online se dostává do popředí

Pravidelné informování o hlavních událostech festivalu či přinášení tipů na ty nejzajímavější filmy z celého světa postupně doplnily například festivalový deník či oblíbená divácká cena Práva. V posledních letech se do popředí také stále více dostává internetové zpravodajství a videoreportáže.

„Doba jde dopředu, a když chceme, aby mladé lidi festival zajímal a abychom přenášeli, co nejvíce informací, tak je dobře, když je součástí také internet, obrazové zpravodajství nebo rozhovory na kameru,“ vysvětlila Zajícová. Doplnila také, že zpravodajské pokrývání festivalových cvrkotů, se každoročně neobejde ani bez úsměvných příhod samotných novinářů: „Například letos jsme měli hezkou příhodu s malým miminkem a s Russellem Crowem, která byla natočena na Novinkách a měla úžasnou návštěvnost.“

Rozvoji internetového zpravodajství přitaká i Kryštof Mucha: „My máme rádi klasické filmy v klasických kinech, ale samozřejmě s nástupem Novinek.cz a videa, se dnes dostáváme už do sfér, kterým rozumí mladší a lepší kolegové, než jsem já.“

Doplnil, že by si v současnosti bez deníku Právo a Novinek.cz karlovarský filmový festival nedovedl představit.

„Pro nás je spojení s Právem naplnění partnerství tak, jak má být. Vždy jsme měli od Práva a od pana Porybného velkou podporu a víme, že i my jsme pomohli Právu, protože také pro Právo bylo spojení s festivalem výhodné,“ uvedl Mucha.

Anketa

Sledovali jste letos zpravodajství z MFF KV na Novinkách?
Ano
30,3 %
Ne
69,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1940 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám