Hlavní obsah

Batůžkáři odjížděli z festivalu spokojení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Batůžkáři, kteří přicestovali na letošní, 57. ročník Mezinárodního filmového festivalu (MFF) v Karlových Varech, odjížděli na jeho konci spokojení. Mohli spatřit světové hvězdy, jako jsou například Russell Crowe, Ewan McGregor a Robin Wrightová, ale především měli možnost zhlédnout v kinech filmové hity. Nemluvě o bezpočtu doprovodných akcí, které festival přinesl.

Foto: Milan Malíček, Právo

Stanové městečko na okraji Karlových Varů.

Článek

Snad i proto někteří provozovatelé ubytovacích kapacit zaznamenali vyšší počet noclehů než v letech minulých. Právo a Novinky.cz jsou hlavními mediálními partnery MFF.

„Bylo tady opravdu nádherně a je nám líto, že už jedeme domů,“ uvedl Honza, když balil stan a chystal se se svou přítelkyní zpět do Prahy. „Viděli jsme spoustu filmů a zvláštním zážitkem byl snímek o cikánské punkové kapele Gogol Bordello, který kapelník zakončil improvizovaným koncertem na kytaru,“ popisoval Honza.

„Mně se tedy nejvíce líbil Kos v ostružiní, tedy film o emancipované ženě z Gruzie. Paráda,“ uvedla jeho přítelkyně Jana. „Příští rok opět přijedeme. Nic nám tu nechybělo,“ pochvalovali si ve stanovém městečku v areálu přírodního koupaliště Rolava.

Přes 1200 batůžkářů

Tam letos přespalo na dvanáct set batůžkářů, což je o zhruba čtyři stovky více než před dvěma, covidovými lety. „Lidí je tu víc i ve srovnání s loňskem,“ ubezpečovala s jistotou recepční Michaela. „Nejvíce bylo Čechů, pak Slováků a Němců. Ale také tu měli na noc lidi z Indie a Chile,“ prozradila.

„Žádný problém jsme tady za celý festival nemuseli řešit. Pouze jeden pár se přišel zeptat, zda se nenašel prstýnek,“ dodala kolegyně recepční Adéla s tím, že batůžkáři si nechávali v hojném počtu nabíjet na recepci telefony. Využívána byla také úschovna zavazadel.

„Letos se u nás ubytovalo mnohem více filmových fanoušků než vloni. Odhadla bych to navýšení na dvacet procent,“ uvedla vedoucí hostelu v Základní škole v ulici Dukelských hrdinů v Karlových Varech Eva Doušová.

Vyspat a na film

„Byla tady také spousta lidí ze zahraničí, z těch nejzajímavějších zemí to byla Amerika, Kanada a třeba ostrov Mauricius,“ pokračovala. „Nebyl tu za celou dobu absolutně žádný problém - všichni byli super. Nenechávali po sobě nepořádek a na baráku byl klid. Skutečně se sem chodili vyspat a odsud na filmy,“ dodala Doušová.

„Velký zájem byl i o stanování, protože stanařů na festivalu bývá dost, je to finančně dostupné a stanové městečko je přece jenom trochu z ruky. V jeden moment jsme tu měli třicet dva stany,“ konstatovala vedoucí hostelu.

„Obsazeny jsme měli některé dny místa na stany a parkoviště, ale kapacitu školy jsme narvanou neměli, protože jsme měli pro sichr připravené dvě třídy v rezervě,“ poznamenala Doušová, podle které brigádníci festivalu měli v hostelu zvlášť místnost a další byla zvlášť pro cizince. „Protože podle vyhlášky musí mít ke spaní alespoň dvanáct metrů čtverečních,“ vysvětlila.

Slabší víkend ke konci

Naopak o něco méně hostů evidují letos na festivalu meziročně méně v hostelu na nábřeží Jana Palacha, tedy kousek od hotelu Thermal, který je srdcem festivalu. „V konečném součtu bych to odhadl na o deset procent méně hostů než vloni,“ uvedl spoluprovozovatel hostelu Tomáš Hůrka.

„My jsme původně odhadovali podobný počet hostů, ale nakonec ten závěrečný víkend byl o něco slabší, protože tolik lidí nenajíždělo,“ pokračoval provozovatel. „Letos se lidi více objednávali na méně dnů než v předešlých letech, takže za tím snížením vidíme hlavně zkrácení pobytů,“ dodal Hůrka s tím, že mezi nocležníky byli například i Estonci, Kanaďan, dva Francouzi a jeden Američan. „Celý festival proběhl na hostelu bez problémů,“ doplnil.

Reklama

Výběr článků

Načítám