Hlavní obsah

MFF Cannes: Trója, Shrek a Lupiči paní domácí

Právo, Věra Míšková (Cannes)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

CANNES

Nový film předního španělského režiséra Pedra Almodóvara Špatná výchova zahájí ve středu večer 57. ročník slavný filmový festival, Cannes 2004. Do 22. května bude před diváky a porotou defilovat několik stovek z těch nových filmů, které obstály před canneskou výběrovou komisí. Český zástupce v hlavním programu není.

Foto: archiv Tomáš Netopil

Houslista a dirigent Tomáš Netopil je i letos dramaturgem festivalu Hudba v zahradách a zámku Kroměříž 2015.

Článek

O Zlatou palmu a další ceny se bude v hlavní soutěži celovečerních hraných filmů ucházet celkem 18 snímků, hodnotit je bude mezinárodní porota za předsednictví amerického režiséra Quentina Tarantina, v níž dále zasednou například režisér Jerry Schatzberg či herečky Emmanuelle Beartová a Kathleen Turnerová.

Porotě krátkometrážních a školních filmů bude předsedat ruský režisér Nikita Michalkov a v porotě, která bude hodnotit sekci Un certain regard (Jistý pohled), jež doplňuje hlavní soutěž a je zaměřena především na nezávislé filmy a díla mladých tvůrců, zasedne mimo jiné umělecká ředitelka MFF Karlovy Vary Eva Zaoralová.

Soutěžit bude i Shrek

Pohled do hlavní soutěže slibuje například novinku slavných a v Cannes velmi populárních bratrů Coenových, kteří tu v roce 1991 získali Zlatou palmu za Bartona Finka a po dalších filmech a oceněních letos představí film Lupiči paní domácí. K příjemným zážitkům by mělo patřit pokračování Shreka, jehož první díl tu byl v roce 2001 po třiceti letech prvním animovaným filmem zařazeným do hlavní soutěže. Novinku Život je zázrak uvede dvojnásobný laureát Zlaté palmy (Tatínek na služební cestě a Underground) Emir Kusturica, Michael Moore, oceněný předloni za celovečerní dokument Bowling for Columbine, představí snímek 911 stupňů Fahrenheita.

Další lahůdky lze očekávat v oficiálním mimosoutěžním programu počínaje již zmíněným filmem Pedra Almodóvara Špatná výchova přes novinku Abbase Kiarostamiho Five až po celosvětovou premiéru historického velkofilmu Trója, kterou prakticky zároveň uvidí v premiéře i čeští diváci.

Češi na Riviéře

Český film sice v hlavním programu opět není, ale přesto bude naše kinematografie na Azurovém pobřeží konečně přece jen víc vidět. České filmové centrum je poprvé spolupořadatelem a koordinátorem společného stánku české, slovenské a polské kinematografie na canneském filmovém trhu, kde bude prezentovat domácí tvorbu i další filmové aktivity včetně karlovarského festivalu.

Již tradičně se v Cannes líbí práce českých studentů - po Janu Bubeníčkovi a Davidu Súkupovi tentokrát pojedou do Cannes na přehlídky prací studentů vysokých škol Cinéfondation a Kodak Showcase for New Talents Martin Duba s filmem Kontakt a Martin Matiášek se snímkem Galerie lidských vztahů - Claire. Na filmovém trhu nabídne producent Ondřej Trojan Želary a novinku Jana Hřebejka Horem pádem. A konečně programu Producenti v pohybu, jehož smyslem je poskytnout mladým filmařům příležitost k navazování kontaktů, se zúčastní producent Vratislav Šlajer.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám