Hlavní obsah

McCartney může získat práva na písně Beatles, o které přišel

Právo, Jaroslav Špulák

Podle britského listu Sunday Times by mohl člen skupiny Beatles Paul McCartney v roce 2018 znovu nabýt autorská práva na sbírku písniček kapely, jejichž je spoluautorem.

Foto: archiv, Právo

Paul McCartney by mohl v roce 2018 znovu získat autorská práva na písně Beatles, jejichž je spoluautorem.

Článek

Spolu s již zesnulým Johnem Lennonem byli hlavními skladateli liverpoolské čtveřice, ovšem náležitě si neošetřili jejich vlastnictví a přišli o ně. Vydělávají na nich sice nadále (v případě Lennona plynou zisky pozůstalým), nicméně se skladbami nemohli obchodovat, což jim způsobilo velké finanční ztráty.

Americký autorský zákon z roku 1976 umožňuje autorům skladeb znovu získat práva na písně, které vyšly před rokem 1978 poté, kdy dvakrát po sobě uplyne období 28 let. Skladby Beatles, které byly zaregistrovány v roce 1962, by tedy mohl McCartney získat do svého vlastnictví roku 2018. Pak by se k nim měly přidat i skladby mladší.

Písně koupil Michael Jackson

Pokud ale autor zemře během prvních 28 let, jeho dědicové mají právo žádat o podíl už po uplynutí tohoto období. V případě Johna Lennona, který byl zavražděn v roce 1980, tak mohla jeho dědička Yoko Ono nárokovat podíl na právech na jeho skladby už v roce 1990. Společnost Sony/ATV, která je vlastní, s ní však uzavřela dohodu ještě před uplynutím tohoto období.

Lennon a McCartney přišli o kontrolu nad svými písněmi už v roce 1969, kdy se rozpadla společnost Northern Songs, která je tehdy zastupovala. Její majitelé předtím prodali práva mediální skupině Associated TeleVision, aniž by to muzikantům oznámili, případně jim dali možnost část podílu odkoupit.

Následně se písně staly majetkem australského miliardáře Roberta Holmese a společnosti Court, od nichž je v roce 1985 za 47,5 miliónu dolarů koupil Michael Jackson. Ten o deset let později vytvořil spolu se Sony novou společnost Sony/ATV Music Publishing, za což mu Sony zaplatila 110 miliónů dolarů a poskytla mu na autorských právech na písně Beatles padesátiprocentní podíl.

Společnost Sony/ATV, jejíž hodnota se dnes pohybuje kolem 1,7 miliardy dolarů, vlastní práva téměř na všechny skladby Beatles, které napsali Lennon nebo McCartney.

Reklama

Související články

Yoko Ono překazila návrat Beatles

Japonka Yoko Ono byla hlavním důvodem, proč se Paul McCartney a John Lennon po rozpadu skupiny Beatles v roce 1970 nikdy společně nevrátili na scénu.

Výběr článků

Načítám