Hlavní obsah

Mazaný Filip vyšel na kazetách a DVD

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostře nabitá filmová parodie na příběhy soukromého očka Phila Marlowa Mazaný Filip, kterou jako svůj režijní debut natočil scenárista a producent filmu Václav Marhoul, vychází v těchto dnech na videokazetách a na dvoudisku DVD, což je u domácího snímku poprvé.

Foto: Ilona Salajková
Článek

"Na výrobu DVD, respektive jeho možných bonusů jsme se střihačem Luďkem Hudcem mysleli už při natáčení filmu a jsem rád, že se mi podařilo přesvědčit distributora Warner. Bros. k tomu, aby DVD Mazaného Filipa vyšlo na dvoudisku," řekl Václav Marhoul.

"Bonusů je tam opravdu požehnaně, původní délky sestříhaných scén, komentované natáčení ústy režiséra, dva filmy o filmu, videoklip Hej, Kide! a mnoho dalších," upřesnil Marhoul a dodal, že za zvláštní zmínku stojí to, že hlavní disk vedle titulků v angličtině, francouzštině, němčině a lotyštině je obohacen také o audiopopis, tedy verzi pro nevidomé.

Skrytým bonusem parodie na Katovnu

"Je na něm uložen i tzv. skrytý bonus, v tomto případě 20 minutový záznam parodie na televizní pořad Katovna pod názvem Hřmění, který jsme natočili před diváky při představení Divadla Sklep a kdy si na slovo vzatí kritici berou na paškál právě Mazaného Filipa," řekl Marhoul, který film natočil podle vlastní stejnojmenné divadelní hry, inspirované povídkami amerického spisovatele Raymonda Chandlera.

Uvedl ji v roce 1986 na prknech pražského divadla Sklep, kde se hrála dva roky a pak v obnovené premiéře v roce 1994, kdy se udržela na repertoáru čtyři sezóny.

Na film, který získal dva České lvy (za nejlepší kameru Vladimíra Smutného a výtvarný počin Jana Vlasáka) sháněl Marhoul peníze několik let. Do hlavní role soukromého detektiva Phila Marlowa obsadil stejně jako v divadle Tomáše Hanáka, další role dostali Oldřich Kaiser, Pavel Liška, Jaroslav Dušek, David Vávra, hlavní ženskou roli ztvárnila Vilma Cibulková.

Související témata:

Související články

Marhoul natočí Mazaného Filipa

Po téměř šesti letech psaní scénáře a především shánění peněz natočí producent a poprvé i režisér Václav Marhoul filmovou adaptaci vlastní divadelní hry z roku...

Výběr článků

Načítám