Hlavní obsah

Massive Attack zavalí Prahu hypnotickými zvuky, jen pár měsíců po minulém koncertě

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Známá britská trip-hopová sestava Massive Attack přijede koncertovat do Prahy ani ne po roce od minulého vystoupení. 21. června rozpoutají svůj zvukový atak plný elektronických efektů a soulových vokálů v Tesla Areně.

Článek

V listopadu 2009 je Pražané nechtěli pustit z pódia a možná i proto se Britové rozhodli vrátit tak brzy na místo činu. Nyní přijedou do Prahy v rámci turné k desce Heligoland, která vyšla letos v únoru. Vstupenky jsou v prodeji od 6. dubna v síti Ticketpro a Ticketportal za 790 Kč a 970 Kč, VIP pak za 1390 Kč.

Massive Attack se řadí ke skupinám, které alespoň ve svých počátcích přinášely revoluci do pop music. První deska Blue Lines (1991) díky míchání útržků hudby 70. let (soul, reggae, jazz, funk) s rapem a elektronikou, které je dnes běžné, působila velmi novátorsky. CD se zapsalo do historie jako první album ve stylu trip-hop, ačkoliv v roce 1991 se tento pojem moc nepoužíval. Začalo se také psát o specifickém "bristolském zvuku". Obecně známá je chytlavá úvodní hitovka Save from Harm (strhující basovou linku ovšem Massive Attack nevymysleli, pouze si ji "vypůjčili" ze staré jazzrockové desky Billyho Cobhama Spectrum).

Následovalo kritikou oblíbené album Protection, na kterém hostuje Tricky nebo Tracy Thorn. Velmi známé je další Mezanine z konce devadesátých let, které obsahuje mimo jiné i hit Teardrop. Pak Massive Attack vydali ještě CD 100th Window a začali se věnovat soundtrackům (Danny The Dog a Bullet Boy). Na aktuální letošní album Heligoland vyšly smíšené recenze. Server Matacritic, který vypočítává průměrné hodnocení z recenzí velkých amerických médií, došel ke slušnému výsledku 72 procent.

Reklama

Výběr článků

Načítám