Hlavní obsah

Martin Krafl: Na veletrhu slyším všude ahoj

Právo, František Cinger

Kolem českého stánku na Lipském knižním veletrhu je stále živo. Jakmile probíhá čtení nebo beseda s autorem, auditorium je přeplněné. Pracovníci Moravské zemské knihovny jsou v neustálé permanenci. Spokojený je i koordinátor programu české účasti Martin Krafl.

Foto: ČTK

Koordinátor programu české účasti na Lipském knižním veletrhu Martin Krafl.

Článek

„Jsem šťastný, protože kudy chodím, všude slyším ahoj. Naše PR agentura mi řekla, že jsme měli před začátkem veletrhu tolik tiskových ohlasů v Německu, Rakousku a Švýcarsku jako žádná jiná země na veletrhu. Dostali jsme se na titulní stránku Frankfurter Allgemeine Zeitung, na které nebyla kultura roky,“ řekl Právu.

„To svědčí o zájmu německých médií. Na stánku je plno. Doufám, že autoři, překladatelé a nakladatelé budou mít odvahu s novými jmény českých autorů na německé scéně dále pracovat. Takový je náš cíl,“ dodal.

Čeští autoři se zapojili do veletržních besed. Jáchym Topol, Pavel Kohout, Radka Denemarková a další se vyjadřovali k aktuálním tématům světa i literatury. Posledně jmenovaná je s Jaroslavem Rudišem, Tomášem Glancem a Jiřím Přibáněm velvyslankyní české delegace čítající na pětapadesát autorů.

Foto: František Cinger, Právo

Zájem o stěnu Milana Kudnery.

Návštěvníky veletrhu oslovuje nejen republikový stánek tvorby určené dospělým čtenářům, který připomíná blížící se devadesátiny brněnského rodáka Milana Kundery. V hale věnované tvorbě pro děti poutá pozornost i druhý stánek.

„Na něm působí jako velvyslanci Iva Procházková a Petr Sís,“ vysvětlil Krafl. „Hledali jsme způsob, jak poradit německy mluvícím partnerům a návštěvníkům, aby se věnovali i těm, které neznají, nebo znají třeba jen jeden překlad. Věříme, že je s pomocí známějších autorů dokáží zaujmout.“

Foto: ČTK

Na snímku Pavel Kohout (vlevo) a Petr Sís

Stellingové cenu přeju, říká Rudiš

Na českém stánku, kde se střídali Tereza Boučková, Martin Vopěnka, Petr Borkovec, Kateřina Tučková, Agáta Pilátová a další, četl ze své knihy i Jaroslav Rudiš.

„Jsem moc rád, že Anke Stellingová dostala Cenu Lipského knižního veletrhu. Román Schäfchen im Trockenen je moc pěkná, tragikomická knížka o dnešním Berlíně. Je to taková studie současné společnosti,“ řekl Právu.

Foto: František Cinger, Právo

Zájem o setkání s Jaroslavem Rudišem a jeho knihou Winterbergova poslední cesta byl velký.

„Všichni jsme se skamarádili, zúčastnili jsme se totiž řady společných akcí. Každý z nás to přál druhému. Moc si vážím samotné nominace. Pomohla také mé knížce Winterbergs letzte Reise. Anke by se určitě také radovala, kdybych cenu dostal já,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám