Hlavní obsah

Martin Chodúr: Nikdy jsem se necítil jako rocker

Právo, Aleš Honus

Od finále Československé SuperStar uplynul více než týden. V rozhovoru s Právem mluví vítěz soutěže Martin Chodúr o Vánocích i hudebních plánech do budoucna. Prožil si teď týden návratu do reality a snažil se odpočívat, aby nabral síly do příštího roku.

Článek

Stihl jsi nakoupit vánoční dárky?

Hned jak jsem 23. prosince přijel ve čtyři odpoledne do Ostravy, šel jsem nakupovat dárky. Bylo to na poslední chvíli, ale stihl jsem to.

Bulvární noviny napsaly, že Martin Chodúr nemá na dárky peníze, protože mu Nova zatím nevyplatila výhru. Je to pravda?

To je samozřejmě nesmysl, jako spousta dalších věcí, co o mne v bulváru psali... První rada, kterou mi dali lidé od fochu zněla: Nikdo nesmí vědět, kolik vyděláváš. A toho se budu držet.

Co budeš dělat v nejbližších dnech? Chystají se nějaké koncerty?

První akce, na které mám zpívat, bude na Silvestra v Ostravě. Bude to ale soukromá party, kam si mne najal jeden podnikatel. Také řada lednových koncertů bude soukromého rázu. Šestnáctého ledna se ale v Praze uskuteční velký koncert finalistů SuperStar. Už se také rýsují první koncerty s Orchestrem Gustava Broma.

A první koncert pro fanoušky z Ostravy?

Tak to ještě opravdu nevím.

Jak bude vypadat další spolupráce s ostravskou kapelou Robson, se kterou zpíváš už několik let. Zlí jazykové tvrdí, že Robson si teď asi bude muset hledat nového zpěváka.

Já bych s nimi určitě chtěl dále spolupracovat. Zároveň se mi ale otevřely nové možnosti, které jsem nikdy nečekal. Nejvíce mne teď láká zpívání s Orchestrem Gustava Broma, se kterým bych chtěl nahrát i svou první sólovou desku. Spolupráci s Robsonem rozhodně nechci utnout, ale budu mít teď spoustu povinností...

Je známá věc, že výhra 100 tisíc euro je podmíněna určitými závazky.

Ano, je tam závazek, že se musíme účastnit všech akcí Novy a Markízy, když nám to dají vědět alespoň týden dopředu. Takže musíme být celý rok všude, kde si umanou. Tuto smlouvu má všech dvanáct finalistů.

Jaké bude první sólové album Martina Chodúra?

Uvidíme, jak se dohodneme s vydavatelstvím, ale určitě by jako první mělo vyjít bigbandové album, které budu nahrávat pravděpodobně s Orchestrem Gustava Broma, který o to sám projevil zájem. To album je mne priorita pro příští rok. Chci, aby bylo kvalitní, a tak to nechci uspěchat. Ale doufám, že by deska mohla vyjít do konce roku. Hodně písní mám napsaných doma v šuplíku.

Takže album bude celé tvoje autorské?

To bych chtěl. Až bude čas, přehraji ty písničky Vladimíru Valovičovi, který vede Orchestr Gustava Broma, a uvidíme, jak to bude fungovat. Pokud zjistíme, že to není ono, tak budeme nový repertoár hledat jinde. Podle mých představ by to měla být sice bigbandová deska, ale v moderním elektronickém hávu. Zároveň by to měl být pop. Mohlo by to znít třeba jako nové nahrávky zpěvačky Shirley Bassey. A možná tam bude i nějaká coververze - když jsem se bavil s Jaromírem Nohavicou, říkal, že by pro mne chtěl přeložit nějaký cizí šlágr do češtiny.

A kromě toho máš ještě další zajímavé nabídky?

Ano. Třeba můj profesor klarinetu z konzervatoře, který hraje v Janáčkově filharmonii, mi říkal, že bych si mohl zazpívat něco s nimi. Ostravská filharmonie má totiž v repertoáru i symfonické úpravy písní Elvise Presleyho a Toma Jonese. Bylo by skvělé si s tak velkým orchestrem zazpívat.

Spousta lidí tě má díky spolupráci s Robsonem zafixovaného jako rockového zpěváka. A teď najednou bigband, filharmonie!

Já jsem se nikdy jako rocker necítil. Sice jsem hrál v rockové kapele, ale vždycky jsem to svým hlasem tlačil někam jinam. Účast v SuperStar jsem bral jako velkou výzvu. Byla to šance a já to zkusil. Nikdy jsem nesnil o tom, abych byl členem kapely - vždycky chtěl jsem být sólový zpěvák.

Mladí lidé, kteří dnes nejvíce kupují desky, asi poslouchají úplně jinou muziku než jsou bigbandy. To jim přece jen připadá trošku staromódní...

Já bych sice mohl zpívat to, co nejvíce poslouchají lidé, kteří kupují desky, ale to by byl kalkul. Já chci jít jinou cestou - být přirozený, spokojený sám se sebou a třeba se najdou lidé, kterým se to bude líbit.

A jak to teď bude s tvým studiem klarinetové hry na Janáčkově konzervatoři?

Ještě jsem se tam nebyl domluvit, ale vidím to tak, že studium asi na rok přeruším a uvidím, co bude dál. To studium ale určitě dokončím, když už jsem s ním začal, a chtěl bych pak pokračovat i na vysoké škole.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám