Hlavní obsah

Mário Petreje: Nahota je věcí svobodné vůle

Právo, Jan Šída

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Voyer Gallery, která se otvírá v pátek v 11 hodin ve čtvrtém patře Domu módy na pražském Václavském náměstí, bude mít stálou expozici vystavující nahé lidi. Autor projektu Mário Petreje již v našem hlavním městě představil dvě jednorázové výstavy nahých žen i výstavu nahých mužů. Od začátku však toužil po stálé umělecké galerii.

Foto: Jan Šída, Právo

Mário Petreje vytvořil stálou galerii s nahými lidmi coby exponáty.

Článek

Co vás přimělo vytvořit stálou galerii?

To jsem chtěl od začátku, už když byla otevřena první výstava v Bratislavě. Ale nejprve se muselo vyzkoušet, jak budou lidé reagovat. A také bylo nezbytné je přesvědčit, že může existovat expozice s nahými lidmi.

Jaký jste musel řešit největší problém?

Největší problém bylo sehnat investora. Mnohým se projekt líbil, ale mám pocit, že se styděli spojit s ním své jméno. Takže zatím fungujeme bez finanční pomoci.

Měl jste hodně negativních ohlasů na předešlé výstavy?

Ne, mnoho návštěvnic například říkalo, že se jdou podívat na ženy, které našly na rozdíl od nich odvahu se takto vystavit. Od nikoho, kdo se na předešlé výstavy přišel podívat, nezaznělo nic odmítavého. Všichni nazí lidé jsou na výstavě dobrovolně, nikdo je do ničeho nenutí. Je to jejich rozhodnutí stejně jako těch, kteří se přijdou podívat. Nahota je věcí svobodné vůle.

Proč bude expozice právě v Domě módy?

Našel jsem ho na internetu a okamžitě mě zaujal. Je výhoda, že se nachází v centru města. Proto bude otevřeno kromě pondělí každý den. Návštěvník zaplatí 550 korun a může v galerii strávit hodinu a půl. Tam, kde to bude uvedeno, se může modelů i dotýkat. Také focení je povoleno. Ve všední dny lidé uvidí společnou expozici sedmi mužů a žen, víkendy věnujeme vždy jednomu pohlaví. Modely se budou každý den měnit.

Máte kritérium výběru modelů?

Jediné, plnoletost. Vyšší věk není rozhodně hendikepem, jedné z předešlých výstav se zúčastnila třeba pětapadesátiletá dáma.

V kolika místnostech budou lidé vystaveni?

V jedné, která má 350 metrů čtverečních. V té druhé, menší, bude galerie s uměleckými předměty, do které lze přijít bez zaplacení vstupného. První expozicí budou fotografie Petra Jedináka. Rádi bychom tuto první galerii na světě se stálou expozicí nahých lidí v budoucnu oživili co nejširšími uměleckými aktivitami.

Plánujete i pobočky v dalších městech?

Rozhodně. Rád bych tuto výstavu přiblížil také veřejnosti ve Vídni, Berlíně, Paříži a dalších metropolích světa.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám