Hlavní obsah

Marek Najbrt

Cenu Český lev mohou získat režiséři Jan Hřebejk (Horem pádem), Ivan Fíla (Král Zlodějů) a Marek Najbrt (Mistři). Jsou to režiséři snímků nominovaných na nejlepší tuzemský film v roce 2004. Fíla a Najbrt jsou současně také scénaristy nebo spoluscénaristy svých filmů.

Foto: Zdeněk Urbanovský

Filmové klapky

Článek

Marek Najbrt

za režii filmu Mistři

Mistři, kteří byli zařazeni do hlavní soutěže na 39. Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech, jsou celovečerním debutem Marka Najbrta (1969, Praha). Ten však již měl na kontě několik zajímavých projektů, ať už filmových nebo divadelních a multimediálních. Absolventem Fakulty sociálních věd na Universitě Karlově a katedry dokumentární tvorby na pražské FAMU v devadesátých letech podílel na třech multimediálních projektech v pražské Arše. Na rekonstrukci událostí ze 17. listopadu 1989 nazvanou Balkóny( 1994) navázala o rok později hra Druhý výstřel a v roce 1997 Sedm splněných snů.

Od závěru devadesátých let se soustředí na filmovou režii, je podepsán pod čtyřdílným televizním cyklem 2001 - Kinetická encyklopedie všehomíra (2000) i pod dokumentem o Film o filmu Rok ďábla. Objevil se však i před kamerou, hrál v Zelenkových Konflíkářích a v pohádce Čert ví proč.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám