Hlavní obsah

Marcus Miller i Laco Déczi zavítají na přerovský jazzový festival

Právo, far

České i zahraniční jazzové hvězdy zavítají na tradiční Československý jazzový festival. Jeho sedmadvacátý ročník se bude konat od 21. do 23. října v Přerově. Největším tahákem bude vystoupení amerického baskytaristy Marcuse Millera. Ten zavzpomíná na svého učitele a spoluhráče Milese Davise.

Článek

„Program se rodil složitě. Když už jsme měli vše pohromadě, zasáhly nás redukce rozpočtu a dramaturgii jsme stavěli znovu,“ uvedl dramaturg festivalu Aleš Benda.

Ve čtvrtek 21. října mezinárodní přehlídku, která vznikla v roce 1966 jako amatérský festival, zahájí Rosťa Fraš a Skip Wilkins Quintet. Na ně naváže kvarteto New York Voices a Gustav Brom Big Band.

V pátek vystoupí světoznámý trumpetista Laco Déczi se skupinou Celula New York a trio virtuózního varhaníka Dr. Lonnieho Smithe. O jedinečném hudebníkovi, jehož jméno je synonymem pro varhany Hammond B3, časopis Jazz Times napsal, že je to „rébus zavinutý do hádanky zavinuté do turbanu.“

„Tato metafora by snad mohla charakterizovat hudbu, která je komplexem různých zvukových a stylových vrstev poskládaných do nečekaných záhybů,“ dodal Benda.

Sobotní večer bude patřit Karlu Růžičkovi, kterého doprovodí Big Band Felixe Slováčka, a zejména výjimečnému baskytaristovi Marcusi Millerovi, jenž představí album Tutu. Miller spojil své umění kromě Davise také s umělci zvučných jmen, jako jsou Aretha Franklin, Mariah Carey, Elton John nebo Frank Sinatra.

Denně budou po hlavních koncertech v předsálí Městského domu hrát Yandim Band & Kristýna Kachtíková & Markéta Foukalová. Vstupné na sezení stojí 300 Kč na den, stání je za 150 korun/ den.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám