Hlavní obsah

Marcipán nahrál písně ze Sušilovy sbírky

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Skupina Marcipán patří mezi soubory čerpající ze studnice lidové hudby, kterou přináší ve folkovém až folkrockovém hávu. Na druhé album Polajko!, které představila ve středu, natočila písně ze Sušilovy sbírky.

Foto: Josef Zajíc

Zahájení výstavy Ivany Štenclové / Euphoria 13.3.2013

Článek

Skupinu, v níž hrají dva členové skupiny Chinaski, kytarista Ondřej Škoch a jeho bratr saxofonista Stěpán i kontrabasista Šumu svistu Tadeáš Mesany, založil koncem 90. let bývalý člen Českomoravské hudební společnosti a Scholy gregoriany pragensis, zpívající houslista Jiří Hodina, s nímž jsme mluvili.

Co pro vás znamená Sušil?

To by bylo na dlouhé povídání u vína, ale řeknu to takhle: kdybych nedej bože umřel, tak bych chtěl, aby ke mně položili dvě knihy - Sušila a Gradual Triplex. Stavím vedle sebe liturgické zpěvy a lidovou hudbu. Někteří recenzenti mi už vyčítali, že zůstáváme u Sušila. Mám sice doma i jiné sbírky lidové hudby včetně rukopisných, ale Sušil je nejčistší.

Nemáte obavy pojímat lidové písně moderně?

Není to pro mě nijak bolestné, protože v tom není kalkul, že bychom chtěli hrát tyto písně rockově nebo jazzově. Vychází to z podstaty Marcipánu, kde jsem se obklopil o generaci mladšími muzikanty. Bolestné je, že občas musíme vyhazovat nápady, které jdou až příliš do jazzu nebo rocku.

Jak došlo k tomu, že 16. října vystoupíte na festivalu Struny podzimu s francouzským pištcem Miquem Montanarem?

S Montanarem jsme se setkali v Paříži na festivalu Ill de France, kde uváděl náš koncert. V jeho závěru se k nám přidal. Pak jsem si vyměnili nějaké nahrávky a domluvili se na společném vystoupení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám