Hlavní obsah

Mánes zaplnilo současné umění

Právo, Peter Kováč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Čtyři desítky soukromých galerií od dneška až do neděle představují v pražském Mánesu to, co je podle nich nejzajímavější v současném výtvarném umění. Už třetí veletrh současného umění Art Prague zcela zaplnil celou budovu.

Foto: Elem Foto

Muzikál Čaroděj ze země Oz

Článek

Zastoupeni v kójích galeristů jsou především čeští malíři, grafici a sklářští výtvarníci. Některé z galerií připravily kompletní autorské výstavy. Kupříkladu Výtvarné centrum Chagall z Ostravy má na veletrhu obsáhlou expozici díla fotografa Jana Saudka. K finančně nejcennější dílům v Mánesu patří soubor čtyř grafik Andy Warhola, který tu za jeden milión korun nabízí Galerie Jiří Švestka.

Organizátorky veletrhu Karolina Bayerová a Iva Nesvadbová na neděli připravily i velkou aukci výtvarných děl, z jejichž výtěžku by se mělo financovat vydání publikace Mystérium náhody všedního dne k poctě loni zesnulého Lubomíra Voleníka, který patřil z českých politiků k největším mecenášům výtvarného umění a veletrhu Art Prague.

Součástí veletrhu je také galerijní noc NOCTURNO Art Praha 2004, při níž budou ve čtvrtek 27. května od 18 do 22 hodin státní i soukromé galerie otevřeny pro návštěvníky zdarma. K akci se připojila mimo jiné Národní galerie, Galerie Rudolfinum, Galerie hlavního města Prahy, České muzeum výtvarných umění a Muzeum Kampa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám