Hlavní obsah

Máma vždycky říkala, že bych si měl zahrát v Liberci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Máma vždycky říkala, že bych si měl jednou zahrát v Liberci,“ říká král komiků divákům v jednom ze svých posledních vystoupení, a to v inscenaci Burian, která měla světovou premiéru ve čtvrtek na scéně Malého divadla v Liberci. Král komiků se tak sto třicet let od svého narození vrací do svého rodiště.

Foto: Roman Dobeš

Burian Veroniky Korytářové je fenomenálním hereckým výkonem.

Článek

To, že se král komiků narodil v chudinské čtvrti za řekou Nisou v tehdy německy mluvícím Reichenbergu, ví i v dnešním Liberci jen málokdo. O jeho návrat na liberecká prkna se teď zasloužil herec, režisér a v posledních letech především dramatik Tomáš Dianiška, který v libereckém Divadle F. X. Šaldy začínal svou kariéru.

Jeho hra sleduje Burianův život od dětských let přes první kabaretní vystoupení k slavné divadelní i filmové éře až po obvinění z údajné kolaborace a pád na společenské dno. Nedrží se přísně životopisných faktů, například v jeho dětství přisuzuje hlavní roli Burianově matce namísto otce, ale oblouk Burianova osudu postihuje citlivě na pozadí pohnutých osudů republiky zasažené dvěma válkami, fašismem i komunismem.

Před 130 lety se narodil král komiků

Historie

A stejně tak i inscenace, která se odvíjí od poválečného procesu s Burianem, odehrávajícím se v symbolickém stínu zkříženého srpu a kladiva. Jen srp posléze nahradí smrtící kosa.

Do titulní role obsadil autor i režisér Dianiška herečku Veroniku Korytářovou. Gesto, jímž chtěl podpořit divadelní hravost inscenace, se ukázalo jako zásadní. Drobná herečka, po vzoru klaunů s nasazeným burianovským nosem a knírem, si vypůjčila z autentičnosti postavy to nejpodstatnější, typickou dikci, smích, neklidně těkající nohy, šermující ruce, pružnost pohybu, udivené i lišácky vykulené oči, a především komediálnost, v níž se s Burianem potkává.

V labužnickém ráji Vlasty Buriana

Styl

Právě tím, že Buriana neimituje, ale vytváří jeho vlastní, osobitou verzi, se mu přiblížila natolik, že se divák neubrání dojmu, že před sebou vidí skutečného krále komiků. Podala mimořádný herecký výkon, který diváci právem odměnili aplausem a voláním „Bravo“.

Vedle postavy Buriana je pětice herců, jež vytváří okolní svět s režijní i hereckou vynalézavostí. Michaela Foitová, Eliška Jansová, Jana Stránská, Ladislav Hampl a Tomáš Impseil slouží inscenaci, ale každý z nich má příležitost blýsknout se i individuální rolí. Jen místy by bylo dobré ubrat na komediální nadsázce, třeba v případě soudce vedoucího proces proti Burianovi, groteskní přehrávání zbytečně oslabuje mrazivou vážnost situace.

Jinak ale inscenace dokonale vyvažuje rovinu komediální s tragickou, umně balancuje na hraně smíchu a dojetí. Je krásnou poctou nejen Burianovi, ale i divadlu samému v okamžiku jeho znovuzrození.

Páteční Noc kostelů otevře běžně nepřístupné památky po celém Česku

Kultura

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám