Hlavní obsah

Maličkosti na dobrou noc

Právo, Michal Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká televize začala v neděli večer vysílat cyklus deseti mikrokomedií, kterými chce následující měsíc bavit české publikum vždy v předvečer začátku pracovního týdne.

Foto: Lucie Bergerová

Cry baby cry

Článek

První večer 7. března se odehrál ve znamení dvou komediálních miniinscenací natočených podle humoristických povídek O´Henryho. Podfuk, který režíroval František Filip, tvoří divadelní aktovku o sňatkové podvodnické kanceláři (hrají Miroslav Donutil, Pavel Zedníček a Jiřina Bohdalová) s anekdotickým vyústěním.

Druhý příběh s titulem Podle vlastních zásad režírovaný Miroslavem Balajkou představuje mravoličné dílko ze života sociálních ztroskotanců (Rudolf Hrušínský a Vladimír Javorský), kteří podvádějí, lžou, ale přesto mají určité zásady, proti nimž by se nikdy nezpronevěřili. Oba filmy spojují historizující kulisy a velké herecké osobnosti. Jsme svědky letmo nahozených situací, které autoři pohánějí k humoru, k obvyklým řečem ať už o ženských, o manželství, o morálce, o prohnilé společnosti nebo o pravidlech podvodů.

Zápletky fungují jako dobře obehrané anekdoty s koncem, který autoři pro jistotu pojistí tím, že ho ilustrativně zobrazí. Na světě (podle O´Henryho) se najdou vedle všech hajzlů i drobní, ale svým způsobem poctiví podvodníčci a flákači, kteří se snaží přežít a zároveň nepřijít úplně o svou čest. O obou mikrokomediích nelze říct nic špatného, byly konejšivé. Přesvědčují, že to se světem není tak špatné, jak televize uzkazuje ve zpravodajství. Alespoň se po nich lépe usíná.

Nadměrné maličkosti, ČT (2004), ČT 1, 14. března od 20. hod.

Anketa

Byl návrat k natáčení mikrokomedií šťastný?
Ano, tento žánr na obrazovce chyběl
63 %
Ne, žánr se vyčerpal a na dávné kvality se nepodařilo navázat
37 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 100 čtenářů.

Reklama

Související články

ČT začne vysílat sérii mikrokomedií

Sérii nedělních malých televizních komedií zahájí dva příběhy natočené podle povídek amerického spisovatele O´Henryho. V historce Podfuk o falešné sňatkové...

Jiřina Bohdalová: Jsem divák středňák

Česká televize začne v neděli vysílat cyklus mikrokomedií Nadměrné maličkosti. Staví nejen na oblibě žánru a humoru vůbec, ale také na kvalitním hereckém...

Výběr článků

Načítám